Italija revidirala prognozu recesije

Centralna banka Italije je istakla kako očekuje da će italijanska privreda ponovo početi da raste u drugoj polovini ove godine (Reuters)

Italija će ove godine vjerovatno zabilježiti negativan ekonomski rast od minus jedan posto, što je upola manje od procjene pada za 2012. godinu, ali i značajno lošija prognoza za narednih 12 mjeseci od one prethodno objavljene, koja je iznosila minus 0,2 posto, saopćila je u petak Centralna banka Italije, prenosi Tanjug.

U saopćenju se navodi da je prognoza revidirana naniže “zbog pogoršanja situacije na međunarodnom nivou” i pada ekonomske aktivnosti tokom proteklih mjeseci, prenijela je agencija AFP.

Pad bruto proizvoda

Pored toga, banka je dodala i kako očekuje da će podaci za 2012. godinu pokazati pad bruto domaćeg proizvoda za nešto više od dva posto.

Italija primjenjuje brze i radikalne mjere budžetske štednje, povećanja poreza i ekonomskih reformi, kako bi se izborila sa ogromnim dugovima i povećala efikasnost privrede.

Centralna banka je istakla kako očekuje da će italijanska privreda ponovo početi da raste u drugoj polovini ove godine, ali “skromnim tempom i uz dosta neizvjesnosti”, a puna godina rasta se očekuje tek u 2014. godini.

Izvor: Agencije