Britanski parlamentarci žele veće plate

Više od dvije trećine članova Parlamenta nije zadovoljno sadašnjim primanjima (EPA)

Britanski parlamentarci, čini se, ne misle da bi trebali podijeliti teret krize sa sunarodnjacima – većina vjeruje, mada to ne saopćava javno, da su im primanja mala, te da bi trebali imati za trećinu veće plate, prenosi Tanjug.

Prema istraživanju Nezavisnog tijela britanskog Parlamenta za standarde ponašanja (IPSA) o platama i penzijama, 69 posto stanovnika Westminsterske palate smatra da bi njihova godišnja zarada trebala, u prosjeku, iznositi 86.250 funti (105.000 eura), što je za trećinu više od njihovih trenutnih primanja.

Rezultati istraživanja su također pokazali da više od trećine članova Parlamenta vjeruje i da bi velikodušan penzioni sistem za poslanike, po kome dobijaju penziju u visini posljednje plate, trebao ostati na snazi.

Istraživanje je bilo anonimno, ali su rezultati dospjeli u javnost, pa su tako Britanci saznali da više od dvije trećine članova Parlamenta nije zadovoljno sadašnjim primanjima.

Konzervativci su neskromniji – njih 47 posto smatra da 65.738 funti nije dovoljna plata na godišnjem nivou, a to mišljenje dijeli i 39 posto laburista, s tim što su torijevci procijenili da im je potrebno 30.000 funti više, a laburisti “samo” 12.000 funti, piše Guardian.

Velika većina poslanika Liberalno demokratske partije je zadovoljna svojim primanjima, a samo devet posto smatra da bi ona trebala biti veća.

Velika potrošnja

IPSA, kreirana nakon velikog skandala u kome su britanski poslanici i članovi Vlade optuženi da su nemilice trošili novac poreskih obveznika za lične potrebe, je objavilada će rast zarada parlamentaraca biti usklađen s povećanjem prihoda od jedan posto u javnom sektoru.

To znači da će parlamentarci u aprilu dobiti nešto više od 600 funti na svom godišnjem čeku (66,396 funti), i da od tajno priželjkivanih hiljada funti povećanja nema ništa.

Nakon objavljivanja rezultata ovog istraživanja, uslijedile su brojne kritike na račun političara, ali i na račun IPSA-e i medija.

Dio kritičara smatra da su rezultati objavljeni u nezgodno vrijeme, usred neophodnih mjera štednje i zamrzavanja plata širom zemlje. Dio ih opisuje kao “neukusne”, jer milioni radnika su bez posla a članovi Parlamenta žive u “oblacima” i traže vrtoglavo povećanje plate od čak 32 posto.

Ni članovi Parlamenta nisu ostali dužni i oglasili su se u sekciji anonimnih komentara na internetskoj stranici IPSA-e. Uglavnom brane svoje zahtjeve, navodeći da sa ovako malom poslaničkom platom uskoro će jedino bogati ljudi moći da budu članovi Parlamenta.

Jedan od njih u istoj sekciji, uzvratio je medijskim komentatorima koji su poslanike optužili za “gramzivost”, komentarom da “nemaju blagu predstavu kako to izgleda biti član ove važne institucije”, da poslanici rade pod velikim pritiskom, te da je za uspješan rad potrebno imati širinu znanja i socijalnih vještina.

Predsjednik IPSA-e, Sir Ian Kennedy je izjavio da su se “u prošlosti članovi Parlamenta sami dogovarali u vezi svojih zarada i penzija”, ali da je ovo novi pristup u nezavisnom, nepristrasnom odlučivanju i još jedan važan korak u pomaganju Parlamentu da povrati povjerenje javnosti.

Izvor: Agencije