Srbija za bolje odnose sa arapskim državama

Srbija je šeiku Mohammadu bin Zayedu al-Nahyanu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudila u zakup zemljišta gdje bi se proizvodila hrana namijenjena arapskim državama.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić kazao je kako želi uspostavljanje što boljih odnosa sa svim arapskim državama, a da su UAE prva stepenica.

Osim Kine, Evrope, Rusije i SAD-a, koje nazivaju stubovima diplomatije Srbije, Vlada želi i peti koji bi trebalo postaviti, kako ih opisuju, tradicionalno prijateljske arapske države.

„Postoje zemlje gde je Tito i dalje čarobna reč koja otvara sva vrata“, navodi srbijanski premijer Ivica Dačić.

Vrata su već otvorena u UAE-u, najprije posjetom delegacije Srbije Abu Dabiju, a sada i dolaskom šeika Al-Nahyana, kojem su ponuđeni projekti kojim bi trebala biti uspostavljena bolja ekonomska saradnja dviju država.

„Reč je o investicijama. Nije reč o pomoći, već je reč o investicijama“, navodi Dačić.

Saradnju sa Emiratima Vlada Srbije vidi i kao mogućnost da se približi ostalim državama Zaljeva, naročito kroz poljoprivredu.

Potrebna nova tržišta

Ujedinjenim Arapskim Emiratima ponuđeno je u zakup 9.000 hektara zemljišta gdje bi se proizvodila hrana za izvoz, ali bi za uzvrat UAE trebala uložiti u sistem navodnjavanja.

„Mislim da je cilj i zadatak celog projekta stvaranje viška vrednosti i pravljenje finalnog proizvoda i izvoz na arapsko tržište“, izjavio je Predrag Lučić, direktor Lučić grupe.

Lučić obrađuje 2.000 hektara i proizvodi hranu koju izvozi i u arapske države. Eventualni dolazak kompanija iz UAE vidi kao mogućnost modernizacije poljoprivrede.

„Srbija ima hiperprodukciju i nama je neophodno da dobijemo i otvorimo nova tržišta“, ističe on.

Osim UAE Srbija sarađuje i sa Kuvajtom i Irakom, kojima prodaje vojnu opremu, navodi novinar Al Jazeere Marko Subotić, koji se javio iz Beograda te dodao kako postoji želja da se podigne privredna saradnja, ali i proširi ponuda.

„Od nas zavisi koliko ćemo imati spremne projekte, koliko ćemo pružiti garancije da će njihov uložen novac zaista biti potrošen svrsihodno i na obostranu korist“, izjavila je Zorica Jekić iz Privredne komore Srbije.

Osim poljoprivrede, Srbija arapskim državama nudi saradnju u oblasti avioindustrije i telekomunikacija, a političari iz Srbije ne kriju želju da uspostave bliske odnose.

Izvor: Al Jazeera