Rolls Royce ispituje navode o korupciji

Kompanija je objavila da će sarađivati s nadležnim institucijama u vezi s ovim slučajem, osuđujući neprimjerno poslovno ponašanje (Getty Images)

Kompanija Rolls Royce angažirala je poznatog britanskog advokata Lorda Golda da preispita antikorupcijske procedure unutar preduzeća poslije optužbi za davanje mita u Indoneziji i Kini, saopćeno je iz poznate firme.

Rolls Royce se našao u centru pažnje nakon što je grupacija priznala prošlog mjeseca da je istraživala navode o zloupotrebama u Kini, Indoneziji i drugim prekookeanskim tržištima, piše Guardian, a prenosi agencija Tanjug.

Kompanija je objavila da će sarađivati s nadležnim institucijama u vezi s ovim slučajem, osuđujući neprimjerno poslovno ponašanje.

Bivši radnik kompanije Dick Taylor, koji je otkrio pronevjere u Indoneziji, izjavio je da su tvrdnje samo „jedan primjer“ korupcije, ističući da su se neki slučajevi neprimjerenog ponašanja desili i krajem 2010. godine.

Podmićivanje zvaničnika

U međuvremenu su optužbe protiv britanske kompanije dospjele na internet.

Anonimni bloger je objavio da je kompanija podmitila sina bivšeg predsjednika Indonezije sa 20 miliona američkih dolara i Rolls Royce automobiliom, kako bi uvjerio kompaniju Garuda Airlines da 1990. godine kupi Rolls Royceove motore.

Prema istom izvoru, Rolls Royce je sa dvije milijarde dolara podmitio kineske zvaničnike kako bi dobio posao sa Air Chinom 2005. godine, kao i sa China Easternom 2010. godine.

Direktor Rolls Roycea John Rishton kategorično je rekao da on i Upravni odbor neće tolerirati neprimjerno ponašanje bilo koje vrste i dodao da će kompanija preduzeti sve neophodne mjere u cilju poštovanja propisa i procedura.

Izvor: Agencije