Oporavak od recesije u eurozoni u 2013.

Ifo, INSEE i Istat očekuju stagnaciju privrede eurozone od nula posto u prvom kvartalu ove godine, kao i blagi oporavak od 0,2 posto u drugom kvartalu (AFP)

Recesija je u eurozoni vjerovatno produbljena krajem 2012, ali će blok početi da se oporavlja u drugom kvartalu ove godine, saopćili su zavodi za statistiku Njemačke, Francuske i Italije, prenosi Tanjug.

U zajedničkom saopćenju za štampu njemačkog zavoda Ifo, francuskog INSEE-a i italijanskog Istata u srijedu je navedeno da “ankete o poslovnoj aktivnosti, kao i pad industrijske proizvodnje u oktobru ukazuju na dodatno usporavanje ekonomske aktivnosti u eurozoni u četvrtom tromjesečju 2012. od 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal”, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Tri zavoda su u prethodnoj prognozi, objavljenoj u oktobru, navodili kako se u posljednjem kvartalu 2012. očekuje negativan privredni rast od samo minus 0,1 posto.

Negativan rast

Eurozona je u trećem tromjesečju 2012. zabilježila negativan ekonomski rast od minus 0,1 posto, poslije pada iz drugog kvartala od 0,2 posto.

U najnovijem izvještaju se navodi da Ifo, INSEE i Istat očekuju stagnaciju privrede eurozone od nula posto u prvom kvartalu ove godine, kao i blagi oporavak od 0,2 posto u tri mjeseca zaključno sa junom.

Te agencije očekuju da će eurozoni koristiti rast vanjske tražnje, kao posljedica bržeg privrednog rasta zemalja u razvoju i razrješenja prijetnje pada privrede Sjedinjenih Američkih Država sa “fiskalne litice”, što bi trebalo da doprinese oporavku najveće nacionalne ekonomije u svijetu.

Izvor: Agencije