Italija: Potonula potrošnja u domaćinstvima

Prošla godina ostat će zapamćena kao najteža godina na polju domaće potrošnje u poslijeratnom periodu (Reuters)

Potrošačka moć domaćinstava u recesijom pogođenoj Italiji potonula je prošle godine, a prodavci na malo u toj zemlji navode da je 2012. bila najgora godina nakon Drugog svetskog rata na polju domaće potrošnje.

Italijanski zavod za statistiku, Istat, navodi da je potrošačka moć Italijana smanjena čak 4,1 posto u prvih devet mjeseci 2012. u odnosu na isti period 2011. godine.

Glavni razlog je rast poreza, zbog čega su raspoloživi prihodi domaćinstava smanjeni 1,9 posto u trećem kvartalu 2012. u odnosu na isti period 2011. godine, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.

Potrošačka moć također je smanjena, zbog pada realnih prihoda uslijed inflacije, koja je nadmašila rast plata.

Asocijacija maloprodavaca Confcomercco navodi da je indeks domaće potrošnje u novembru pao 2,9 posto u odnosu na isti mjesec 2011. godine, kao i 0,1 posto u odnosu na oktobar prošle godine.

Kriza u privredi

“Jasno je da će 2012. ostati zapamćena kao najteža godina na polju domaće potrošnje u poslijeratnom periodu. Nastavak negativnih rezultata u posljednjim mjesecima 2012. godine pokazuje da je kriza i dalje uveliko prisutna u privredi”, navodi Confcomercco.

“Nije vjerovatno da će naša privreda, pogotovo domaća potrošnja, početi pokazivati znake značajnijeg oporavka na kratak rok”, dodaje asocijacija.

U Italiji je rašireno mišljenje da su mjere štednje, koje je pokrenula Vlada odlazećeg premijera Marija Montija u cilju uravnoteženja državnog budžeta i izlaska iz dužničke krize u eurozoni, dovele do produbljivanja recesije koja je počela u 2011. godine.

Istat je ranije saopćio da je nezaposlenost u Italiji u novembru ostala na rekordno visokom nivou od 11,1 posto, dok je nezaposlenost među mladima dostigla do sada nezabilježen nivo od 37,1 posto.

Istat je objavio i neke dobre vijesti, budući da je javni deficit Italije u prvih devet mjeseci 2012. godine pao na 3,7 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je 0,5 posto manje u odnosu na isti period 2011. godine, zahvaljujući rastu poreza.

Izvor: Agencije