Draghi najavio oporavak ekonomije eurozone

Draghi: Rizici vezani uz privredne izglede i dalje upućuju na njihovo pogoršanje (Reuters)

Ekonomija eurozone trebala bi se početi postepeno oporavljati tokom 2013. godine, prognozirala je u četvrtak Evropska centralna banka (ECB), ukazujući na već prisutne naznake stabilizacije u privredi. prenosi agencija Hina.

„Očekuje se da će se privredna slabost u eurozoni nastaviti i u 2013, no tokom godine trebalo bi doći do postepenog oporavka ekonomske aktivnosti“, kazao je prvi čovjek ECB-a Mario Draghi na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu ove institucije u njemačkom Frankfurtu.

„Nekoliko pokazatelja uveliko se stabiliziralo, premda na niskim nivoima, dok se povjerenje na finansijskim tržištima značajno poboljšalo.“

Na prvom ovogodišnjem zasjedanju, ECB je očekivano zadržala svoju ključnu kamatnu stopu od 0,75 posto. Ključna kamatna stopa time nije mijenjana šesti mjesec zaredom, a nepromijenjena je ostala i kamatna stopa na depozite banaka kod Centralne banke od nula posto.

U izjavama čelnika ECB-a se, ipak, očituje određen oprez.

„Rizici vezani uz privredne izglede i dalje upućuju na njihovo pogoršanje. Uglavnom su povezani sa sporom provedbom strukturnih reformi u eurozoni, geopolitičkim pitanjima i neravnotežama u najznačajnijim industrijaliziranim zemljama”, upozorio je Draghi.

Prognoze inflacije

ECB je odgodila poduzimanje daljnjih mjera ublažavanja monetarne politike, jer želi pričekati nove pokazatelje kako bi preciznije procijenila ekonomske izglede, a za aktiviranje novog programa kupovine obveznica čeka se službeni zahtjev.

Evropska centralna banka bi željela svoje niske kamatne stope preliti u sve dijelove eurozone, unutar koje se tržišne kamatne stope uveliko razlikuju, a isto bi tako htjela smanjiti prinose na državne obveznice država članica putem svoga novog programa kupovina obveznica.

On se, pak, ne može aktivirati za kupovinu državnih obveznica Španije kao najizglednije kandidatkinje za pomoć, sve dok službeni Madrid ne podnese zahtjev za pomoć, što je osnovni uslov koji bi morao biti zadovoljen da bi ECB mogla intervenirati pomoću novog programa.

Što se tiče inflatornih očekivanja, Draghi je ustrajao na ECB-ovoj ranijoj prognozi da će se godišnja stopa inflacije u 17-članoj eurozoni u 2013. spustiti ispod dva posto. Ciljana ECB-ova razina iznosi ispod, ali blizu dva posto. U decembru 2012. godišnja stopa inflacije iznosila je 2,2 posto.

Inflatorni pritisci trebali bi ostati prigušeni, napominje lider ECB-a.

Izvor: Agencije