Sloveniji potrebno pola milijarde eura

Zbog posljedica krize, Sloveniji su potrebne strukturne reforme, kaže Šušterič (AP)

Sloveniji je do kraja godine potrebno oko pola milijarde eura, izjavio je u razgovoru za austrijski dnevni list Die Presse u izdanju od nedjelje slovenski ministar finansija Janez Šušterič.

“Do kraja godine nam treba oko pola milijarde eura. Slovenija ima više mogućnosti, ali je istina da bi nam koristilo izdavanje državnih obveznica”, objasnio je ministar.

On je kazao je da je zbog posljedica krize u eurozoni za Sloveniju važno da provede Vladine strukturne reforme.

Prijeti bankrot

“Još ove jeseni moramo početi s provedbom reformi. Što prije to učinimo, bit će vjerojatnije da nam finansijska pomoć neće biti potrebna, već ćemo moći samo sebe refinansirati”, dodao je Šušterič i najavio restrukturiranje javne aviokompanije Adria Airways i Nove ljubljanske banke u vlasništvu države.

“Ali nema razloga da u drugim firmama, koje se nalaze u boljoj situaciji, država i dalje ima svoj udio”, rekao je, spomenuvši Telekom i osiguravajuću kuću Triglav.

Premijer Janez Janša je krajem augusta objavio da Sloveniji u oktobru prijeti bankrot. Tri kreditne agencije snizile su rejting Slovenije zbog lošeg stanja u bankarskom sektoru.

Janša će se u ponedjeljak u Luksemburgu sastati s tamošnjim premijerom i predsjednikom eurogrupe Jean Claudom Junckerom.

Vjeruje se da će slovenski premijer tu priliku iskoristiti kako bi partnerske zemlje Evropske unije, te slovensku javnost uvjerio u potrebu temeljitih reformi i finansijskih rezova, kako bi se popravila pozicija Slovenije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Budžetski rezovi

Zbog visokih kamatnih stopa od oko sedam posto na slovenske državne obveznice, ministar finansija Šušteršič prošle sedmice je izjavio da će se zemlja naći u teškoj situaciji ako vrlo brzo ne sanira banke opterećene lošim kreditnim plasmanima, ne nastavi politiku budžetskih rezova i ne reformira penzioni sistem i tržište rada.

Ministar za rad i socijalnu politiku Andrej Vizjak poručio je slovenskim sindikalnim liderima na sastanku ranije ove sedmice da “počnu učiti engleski” ako se ne slože s predloženim reformama jer će inače o još strožim rješenjima morati pregovarati s međunarodnom “trojkom” kao Grčka.

Opozicija je  zatražila da se o finansijskoj situaciji u zemlji održi parlamentarna rasprava, te prozvala Janšu da “neodgovornim izjavama” u kojima spominje mogućnost bankrota države ne pokazuje državničku mudrost.

Također je upitnim procijenila njegovu mogućnost da provede potrebne strukturne reforme zbog niske javne podrške njegovoj Vladi koju podržava manje od četvrtine Slovenaca.

Janša je za teškoće u kojima se zemlja našla optužio bivšu Vladu Boruta Pahora i zaduživanje preko realnih mogućnosti, a lijeve političke elite nazvao odgovornima za stanje u bankama koje su tokom privatizacije, kako je rekao, “opljačkane”.

Izvor: Agencije


Povezane

Slovenija nema pristup finansijskim tržištima, zbog čega je pitanje mjeseci kada će postati nesolventna, kaže ekonomista FED-a.

Published On 04 Sep 2012

Države Zapadnog Balkana moraju provoditi reforme same zbog sebe, a ne zbog članstva u EU, poručila Vesna Pusić na Međunarodnom strateškom forumu na Bledu.

Published On 02 Sep 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO