Indijac glavni ekonomista Svjetske banke

Basu je doktorirao na Londonskoj ekonomskoj školi, a bio je i profesor ekonomije i međunarodnih studija na Univerzitetu Cornell u New Yorku (Reuters)
Basu je doktorirao na Londonskoj ekonomskoj školi, a bio je i profesor ekonomije i međunarodnih studija na Univerzitetu Cornell u New Yorku (Reuters)

Svjetska banka (SB) je imenovala Indijca Kaushika Basua za svog glavnog ekonomistu, čime je jedna zemlja u razvoju dobila utjecajno mjesto u ovoj globalnoj finansijskoj instituciji.

Basu, koji je doskoro bio glavni ekonomski savjetnik indijske Vlade, drugi je po redu glavni ekonomista SB-a iz neke od zemalja u razvoju.

On će zamijeniti Justina Lina iz Kine, čiji je mandat istekao 1. juna.

Basu je doktorirao na Londonskoj ekonomskoj školi, a bio je i profesor ekonomije i međunarodnih studija na Univerzitetu Cornell u New Yorku.

Basu će zamijeniti Justina Lina iz Kine, čiji je mandat istekao 1. juna.

On je osnivač Centra za razvoj ekonomije u Ekonomskoj školi Nju Delhija, prenosi Reuters.

Zemlje u razvoju odavno žele dobiti veći utjecaj u radu SB-a i njene sestrinske institucije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Basu će od oktobra služiti pod novim predsjednikom SB-a Jim Yong Kimom, koji je stupio na dužnost prije dva mjeseca.

Ovaj ekonomista rođen je u Južnoj Koreji, a kasnije se s porodicom preselio u SAD.

Izvor: Agencije


Povezane

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde zamolila je Sjedinjene Države da pomognu prezaduženim evropskim zemljama. Lagarde je poručila da je MMF-u, koji broji 187 zemalja članica, potrebna veća finansijska moć da bi se izborio sa krizama širom svijeta. Rekla je da je u interesu SAD-a da pomogne Evropi. Ekonomski forum pratio je i dopisnik Al […]

U Washingtonu su se okupili brojni ministri finansija i guverneri centralnih banaka na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Vodeća tema je kako izaći iz globalne finansijske krize. MMF planira da prikupi oko 400 milijardi dolara kojim bi se moglo spriječiti izlijevanje krize iz eurozone u druge zemlje. Prilog Ivice Puljića.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO