ECB će kupovati državne obveznice

Draghi je priznao da odluka o kupovini obveznica nije bila jednoglasna (EPA)

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je najavio željno iščekivani novi program kupovine državnih obveznica, predstavivši ga kao mehanizam koji bi trebao ograničiti posljedice dužničke krize u eurozoni.

Na redovnoj konferenciji za novinare, Draghi je predstavio program “izravnih monetarnih transakcija” koje će se fokusirati na sekundarno tržište državnih obveznica.

Cilj programa je sniziti troškove zaduživanja Italije i Španije koji su proteklih mjeseci rasli, izazivajući strah od širenja dužničke krize.

Glas protiv

Kupovine obveznica bit će povezane s programima makroekonomskog prilagođavanja, odnosno preventivnim kreditnim linijama s postroženim uslovima koje će zadužene zemlje sklapati s evropskim kriznim fondovima, Evropskim fondom za finansijsku stabilnost (EFSF) i njegovim nasljednikom Evropskim stabilizacijskim mehanizmom (ESM).

Uslov je da ti programi uključuju mogućnost kupovine obveznica na primarnom tržištu, kazao je Draghi.

Ti će programi propisivati stroge uslove za zemlje koje zatraže pomoć. One koje već provode programe makroekonomskog prilagođavanja (poput Portugala, Grčke i Irske), moći će računati na ECB-ovu kupovinu obveznica nakon što ponovo izađu na tržišta kapitala.

ECB će donositi odluke o kupovinama obveznica vodeći računa o tome da zemlje poštuju uslove iz tih programa, a važnu ulogu u praćenju njihovog poštivanja imat će i vlade ostalih zemalja eurozone, upozorio je čelnik ECB-a.

Smatra se da je time Draghi uvažio česte i oštre prigovore Njemačke, koja strahuje da bi ECB-ova kupovina obveznica mogla odvratiti zadužene zemlje od programa štednje. Dodatnu prijetnju Nijemci vide i u eventualnom štampanju novca radi finansiranja duga.

Draghi je priznao da odluka o kupovini obveznica nije bila jednoglasna. “Imali smo jedan glas protiv”, kazao je novinarima, ne želeći otkriti o kome je riječ.

Pojasnio je, također, da će kupovine biti neograničene i da će “likvidnost kreirana tim transakcijama biti u potpunosti sterilizirana”. Napomenuo je i to da će banka biti izjednačena s ostalim vjerovnicima u pogledu prioriteta naplate.

ECB će se koncentrirati na kupovine obveznica s rokom dospijeća od jedne do tri godine.

Slabe prognoze

Banka je u četvrtak objavila i nove prognoze za privredu eurozone i sada očekuje veći pad od prvobitno procijenjenog, u rasponu od 0,2 do 0,6 posto. U prijašnjim prognozama, objavljenim u junu, raspon se kretao od negativnih 0,5 posto do pozitivnih 0,3 posto.

Za 2013. godinu sada očekuju raspon od minus 0,4 do plus 1,4 posto. U prijašnjim prognozama predviđali su raspon od nulte stope rasta do dva posto.

“Očekujemo da će se eurozona vrlo postepeno oporavljati”, zaključio je Draghi.

Povišene su prognoze stope inflacije, pa bi se po najnovijim procjenama inflacija u ovoj godini mogla kretati u rasponu od 2,4 do 2,6 posto.

Prvobitno očekivani raspon iznosio je od 2,3 do 2,5 posto. U 2013. očekuju inflaciju od 1,3 do 2,5 posto, nasuprot ranije očekivanih jedan do 2,2 posto.

Izvor: Agencije