Dužnička kriza šansa za mlade

Nezaposlenost mladih posebno je veoma visoka u zemljama u kojima je tržište strogo regulirano (Reuters)

Ujedinjeni narodi (UN) predviđaju da će u razvijenim industrijskim zemljama zbog dužničke krize stopa nezaposlenosti mladih pasti, dok će u drugim dijelovima svijeta – porasti.

Prema podacima Međunarodne organizacije za rad (ILO), stopa nezaposlenosti mladih u industrijskim zemljama past će sa sadašnjih 17,5 na 15,6 posto 2017. godine.

Za nerazvijene zemlje, jednako kao i za zemlje u razvoju, procjene su drugačije: očekuje se porast zapošljavanja osoba u dobu između 15 i 24 godine starosti.

ILO objašnjava da je takav razvoj posljedica dužničke krize koja sada potresa Evropu i odražava se na njen privredni razvoj.

Posljedice te krize sve više se osjećaju i u drugim zemljama.

Zastrašujuće razmjere

Mladi teško nalaze posao, a ne može se očekivati da će im to biti lakše kada budu nešto stariji.

Unutar Evropske unije (EU) kriza se osjeća u sve većoj podijeljenosti na sjever i jug.

Dok se procjenjuje da će nezaposlenost mladih, naprimjer, u Njemačkoj biti ispod 10 posto, u Španiji i Grčkoj bi svaka druga mlada osoba mogla biti u situaciji da ne može pronaći plaćeni posao.

Nije nimalo začuđujuće što je svuda broj nezaposlenih mladih ljudi veći od opće nezaposlenosti; upadljiva je i činjenica da su razlike među zemljama jako velike, navode eksperti.

U zemljama poput Španije nezaposlenost mladih je već tradicionalno veoma visoka, ali usljed finansijske krize ona je sa više od 40 posto sada dostigla zastrašujuće razmjere.

Regulirano tržište

U Njemačkoj ona iznosi skoro 10 posto.

Ipak, ova brojka se ne mijenja s obzirom na krizu, nego uvijek ostaje ista.

Nezaposlenost mladih posebno je veoma visoka u zemljama u kojima je tržište strogo regulirano.

Tamo gdje vlada velika zaštita od otkaza mladima je posebno teško započeti radni vijek.

Sve dok su, u poslovnom smislu, bez iskustva, mladi vrlo teško dobijaju šansu, jer pogrešna odluka prilikom zapošljavanja za poslodavce predstavlja ogroman rizik.

Izvor: Agencije