Dužnička kriza šansa za mlade

Nezaposlenost mladih posebno je veoma visoka u zemljama u kojima je tržište strogo regulirano (Reuters)

Ujedinjeni narodi (UN) predviđaju da će u razvijenim industrijskim zemljama zbog dužničke krize stopa nezaposlenosti mladih pasti, dok će u drugim dijelovima svijeta – porasti.

Prema podacima Međunarodne organizacije za rad (ILO), stopa nezaposlenosti mladih u industrijskim zemljama past će sa sadašnjih 17,5 na 15,6 posto 2017. godine.

Za nerazvijene zemlje, jednako kao i za zemlje u razvoju, procjene su drugačije: očekuje se porast zapošljavanja osoba u dobu između 15 i 24 godine starosti.

ILO objašnjava da je takav razvoj posljedica dužničke krize koja sada potresa Evropu i odražava se na njen privredni razvoj.

Posljedice te krize sve više se osjećaju i u drugim zemljama.

Zastrašujuće razmjere

Mladi teško nalaze posao, a ne može se očekivati da će im to biti lakše kada budu nešto stariji.

Unutar Evropske unije (EU) kriza se osjeća u sve većoj podijeljenosti na sjever i jug.

Dok se procjenjuje da će nezaposlenost mladih, naprimjer, u Njemačkoj biti ispod 10 posto, u Španiji i Grčkoj bi svaka druga mlada osoba mogla biti u situaciji da ne može pronaći plaćeni posao.

Nije nimalo začuđujuće što je svuda broj nezaposlenih mladih ljudi veći od opće nezaposlenosti; upadljiva je i činjenica da su razlike među zemljama jako velike, navode eksperti.

U zemljama poput Španije nezaposlenost mladih je već tradicionalno veoma visoka, ali usljed finansijske krize ona je sa više od 40 posto sada dostigla zastrašujuće razmjere.

Regulirano tržište

U Njemačkoj ona iznosi skoro 10 posto.

Ipak, ova brojka se ne mijenja s obzirom na krizu, nego uvijek ostaje ista.

Nezaposlenost mladih posebno je veoma visoka u zemljama u kojima je tržište strogo regulirano.

Tamo gdje vlada velika zaštita od otkaza mladima je posebno teško započeti radni vijek.

Sve dok su, u poslovnom smislu, bez iskustva, mladi vrlo teško dobijaju šansu, jer pogrešna odluka prilikom zapošljavanja za poslodavce predstavlja ogroman rizik.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropska unija ima više od 23 miliona nezaposlenih, a posebno teška situacija je sa zaposlenošću mladih, kojih je više od pet miliona bez posla.

Published On 19 Feb 2012

Nadu da će najjača ekonomija svijeta pomoći zaustavljanje globalne recesije ugasio je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u. Iako su planirali otvoriti 150.000 novih radnih mjesta, američka ekonomija nije ostvarila ni pola od tog broja. Kod poslodavaca raste zabrinutost. Više detalja o poražavajućem izvještaju o zapošljavanju u SAD-u javio je dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić. […]

Published On 02 Jun 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO