SAD terete BP za ‘grubi nemar’

Parnica je uslijedila nakon više od dvije godine od nesreće koja se desila 20. aprila 2010. godine (EPA)

Američko Ministarstvo pravde okrivilo je kompaniju BP PLC za veliko izlijevanje nafte 2010. godine u Meksičkom zaljevu, opisavši u novim sudskim dokumentima primjere za, kako su to okarakterizirali, „grubi nemar i svjesno pogrešno ponašanje“.

Ovi dokumenti pokazuju najoštriji stav američke Vlade do sada i ona sada drži britanskog naftnog giganta odgovornim za najveće izlijevanje nafte i najveću ekološku katastrofu u američkoj historiji.

Grubi nemar je centralno pitanje slučaja koji će se naći pred Sudom u New Orleansu u januaru 2013. godine. Ukoliko se potvrdi, grubi nemar bi mogao učetverostručiti iznos gradskih parnica koje je isplatio BP u iznosu od 21 milijarde američkih dolara.

U toku su pregovori američke Vlade i BP-a kako bi se došlo do nagodbe u građanskoj i potencijalno kriminalnoj odgovornosti, premda nijedna strana nije željela komentirati fazu pregovora.

Parnica je uslijedila nakon više od dvije godine nakon nesreće koja se desila 20. aprila 2010. godine kada je izljev gasa metana izazvao eksploziju na bušotini Deepwater Horizon koja je radila na izvorištu Macondo 252 kod obale Louisiane. Platforma je potonula dva dana kasnije.

Tačan prikaz

Iz bušotine je izašlo najmanje 4,9 miliona barela sirove nafte u Meksički zaljev tokom 87 uzastopnih dana, čime se oslobodila masa nafte koja je dostigla obale četiri države Zaljeva i nadmašila katastrofu na Aljasci iz 1989. godine (slučaj Exxon Valdez).

Novinar Al Jazeere Dahr Jamail, koji je pratio ovu nesreću od samog početka, vjeruje kako je Vladino saopćenje tačan prikaz poteza BP-a koji su doveli do nesreće i to ističe činjenicu kako pogođena područja Zaljeva i dalje osjećaju posljedice po okoliš.

„Ovo znači da Vladine agencije sada stoje iza nekih ključnih tvrdnji regionalnih naučnika i ribara“, naveo je Jamal.

„A to je da BP ne govori istinu kada pokušava ubijediti američki narod, preko trajne PR kampanje, kako se sve u Zaljevu vratilo u normalno stanje i da je BP odgovorna kompanija. Stvarnost je da ribarska industrija i dalje trpi, da nastaju deformacije u plodovima mora, te da postoje velika područja gdje je nafta još prisutna.“

Izvor: Agencije