Oprečni stavovi Merkel i ECB-a o otkupu duga

Weidmann tvrdi da se u prezaduženim zemljama moraju provesti reforme (EPA)
Weidmann tvrdi da se u prezaduženim zemljama moraju provesti reforme (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je podršku predsjedniku Bundesbanke Jensu Weidmannu u raspravi o ulozi Evropske centralne banke (ECB), rekli su izvori sa sastanka Merkel i vodećih njemačkih konzervativaca.

Weidmann se protivi ECB-ovim planovima da kupuje dugove zemalja eurozone s visokim troškovima zaduživanja, navodeći kako taj plan ne može zamijeniti privredne reforme.

Njemački list Bild izvijestio je prošle sedmice kako je Weidmann zaprijetio ostavkom zbog toga plana, ali da ga je od toga odgovorila njemačka Vlada.

Pregovori u Španiji

Norbert Barthle, zastupnik i stručnjak za budžet u stranci Kršćanskih demokarta (CDU) Angele Merkel, rekao je kako je Merkel ipak naglasila da u isto vrijeme dok čuva svoju nezavisnost i podupire svoj mandat, ECB može igrati ulogu u stabiliziranju eura.

“Tako dugo dok su mjere u okviru mandata to je u redu… ali to (mjere) ne može biti provođeno dugoročno. Inače bi to bilo vođenje fiskalne politike, a to nije uloga ECB-a”, rekao je Barthle.

Merkel u četvrtak putuje u Madrid na pregovore s premijerom Marianom Rajoyem kako bi razgovarala o krizi u eurozoni usljed spekulacija da bi Španija uskoro mogla zatražiti paket spasa.

Glasnogovornik Merkel, Steffen Seibert, kazao je da neće otkriti šta federalna Vlada misli o tome šta ECB treba ili ne treba uraditi.

“Samo mogu ponoviti da je ECB nezavisna i odlučuje u okviru svog mandata, koji je da održava stabilnost cijena u eurozoni”, dodao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Rast inflacije, rast nezaposlenosti, pad povjerenja… to su problemi sa kojima je eurozona suočena danas. Njeni lideri naizgled čine sve kako bi se izborili sa prisutnom krizom. Njemačka kancelarka podršku traži u Kini, a predsjednik Evropske komisije, u Beču.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO