Nokia sa Microsoftom na mobilnoj sceni

Najnapredniji Nokijini telefoni (Nokia)

Piše: Robert Gabelić

Novi modeli pametnih telefona predstavljeni su na konferenciji koju su u New Yorku zajednički organizirali Nokia i Microsoft. Čitav događaj zainteresirana publika mogla je pratiti i putem živog web-prijenosa. Uz nove pametne telefone glavne zvijezde konferencije bile su Stephen Elop i Steve Ballmer, predvodnici Nokije i Microsofta, koji su se osvrnuli na savezništvo koje traje već 18 mjeseci.

Najnapredniji Nokijin telefon

Nokia Lumia 920 predstavljena je i pod oznakom PureView, što je naziv za fototehnologiju koju je Nokia predstavila početkom godine. Zahvaljujući inovativnom sustavu koji uključuje lebdeću leću, Nokia tvrdi kako  Lumia 920 omogućuje snimanje kvalitetnijih, oštrijih slika i FULL HD videa od svih konkurenata na tržištu. PureView je bio prvi i najvažniji naglasak novog, najnaprednijeg Nokijinog telefna. Ostale karakteristike kojim je Nokia distancirana od trenutne ponude su vlastiti ugrađeni navigacijski softver i PureMotin HD+ ekran, još jedna Nokijina inovacija zadužena za kvalitetan prikaz i u izrazito osvijetljenom okruženju – na plaži. Nokia Lumia 920 prvi je Nokijin telefon koji posjeduje mogućnost bežičnog punjenja baterije, QI standardom, putem posebnog punjača koji inducira prolazak struje u dodiru s uređajem.

Od ostalih značajki Lumia 920 posjeduje dvojezgreni Snapdragon S4 procesor radnog takta 1,5 GHZ, 8,7 megapikselni senzor, 32 GB integrirane memorije, podršku za bežičnu NFC tehnologiju i 4G. Ugrađeni ekran posjeduje dijagonalu 4,5 inča. Kućište uređaja i dalje je od polikarbonata karakterističnih živih boja koje je Nokia uključila već ranije u Lumia seriju.

Nokia Lumia 820

Nokia je na događaju predstavila i Lumia 820 model, manjeg 4,3 inčnog ekrana koji posjeduje većinu značajki snažnijeg modela uz izuzetak PureView tehnologije. Lumia 820 posjeduje 8GB ugrađene memorije koja se memorijskom karticom može proširiti do kapaciteta snažnijeg modela.

Lumia 920 i manji Lumia 820 model bazirani su na posljednjem Windows Phone 8, WP8, operacijskom sustavu kojim Microsoft i Nokia žele uhvatiti priključak s konkurentima. Za obje kompanije ulog je velik, jer bi tržišni neuspjeh predstavljenih modela značio još veće zaostajanje na tržištu pametnih telefona.

Borba na tržištu

Poziciju lidera na mobilnom tržištu Nokia je počela gubiti 2007. godine, nakon što je Apple predstavio iPhone. Od tada do danas dionica finske kompanije izgubila je gotovo 90% vrijednosti. Novostvorena kategorija pametnih telefona s ekranima osjetljivim na dodir nespremne je dočekala i Microsoftove stručnjake koji su bili prisiljeni kreirati potpuno novi mobilni operacijski sustav. Windows Phone tek je prošle godine doveden na razinu kojom može konkurirati Appleovom iOS-u i Googleovom Androidu.

Danas predstavljeni Nokia Lumia modeli nisu prvi Windows Phone 8 telefoni. Tjedan ranije na berlinskom sajmu potrošačke elektronike, IFA 2012, Samsung je predstavio Ativ S. Južnokorejski proizvođač svoj WP8 pametni telefon bazirao je na osnovici popularnog Galaxy 3 modela. Izlazak na tržište novih Windows telefona Nokia će organizirati puno agresivnije i ambicioznije od konkurenata, a mogući uspjeh trebao bi potaknuti i ostale proizvođače da hrabrije uđu u partnerski odnos s Microsoftom.

I posljednja verzija Windows Phone 8 OS-a još jednom djelomično mijenja softversku osnovicu zbog čega prethodni Nokijini Windows modeli neće imati mogućnost pune nadogradnje. Umjesto Windows Phonea 8, za njih je Microsoft namijenio Windows Phone 7,8 inačicu koja će im do prelaska na novi uređaj ipak omogućiti korištenje nekih novih funkcionalnosti.

Upitan uspjeh

Microsoft i Nokia našli su se u situaciji u kojoj teško privlače kupce. Niz krivih poteza i kasni priključak  standardima koje su postavili Apple s iPhoneom i Google sa svojim Androidom doveli su ih u situaciju kad i dobar proizvod ne postiže osobiti tržišni uspjeh. Već je Nokia Lumia 900, koja je po mišljenju stručnjaka  proglašena najboljim telefonom na ovogodišnjem CES-u, zabilježila skroman tržišni uspjeh. Prema analitičarima Strategy Analyticsa tržišni udio koji trenutno zauzimaju svi uređaji bazirani na Windows Phone operacijskom sustavu iznosi svega 3,7 posto. To tržište sa 68 posto udjela predvodi Android, drugo mjesto sa 17 posto tržišta pripada Appleovom iOS-u.

Microsoft i Nokia vjeruju da Windows Phone 8 ima snagu to promijenitii. U tome se slažu i mnogi analitičari.  Novi operacijski sustav predstavljen na Nokijinim telefonima jednak je onom na Windows 8 tablet i desktop računalima. Takva unificiranost koju ne posjeduju konkurentne platforme trebala bi olakšati posao  programerima, poboljšati ponudu aplikacija i donijeti prednost Microsoftu. Hoće li se to i ostvariti u velikoj mjeri ovisi o uspjehu novih Windows pametnih telefona koju imaju veliku konkurenciju. Za tjedan dana Apple predstavlja iPhone 5, nakon toga na red dolaze i novi modeli Googleovih Androida koji trenutnu poziciju Microsofta i Nokije sigurno neće olakšati.

Izvor: Al Jazeera