Fitch poboljšao prognozu za hrvatski rejting

Agencija navodi kako su rizici provođenja Vladinog plana visoki (Al Jazeera)
Agencija navodi kako su rizici provođenja Vladinog plana visoki (Al Jazeera)

Bonitetna agencija Fitch revidirala je naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu.

Također, potvrdila je rejting zemlje za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na trostruko B minus i u domaćoj valuti na trostruko B.

Revizija prognoze odražava napredak Vlade u razvijanju srednjoročnog plana kojim se želi odgovoriti na fiskalne izazove s kojima je Hrvatska suočena, saopćio je Fitch.

No, agencija navodi kako su rizici provođenja plana visoki, kao i to da su izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda slabi.

Smanjenje deficita

Analitičari Fitcha ocjenjuju da su ključni izazovi pred hrvatskom Vladom daljnje smanjivanje deficita i provođenje strukturalnih reformi kako bi rast bio ojačan.

Kao moguće “okidače” koji bi negativno utjecali na rejting Hrvatske u Fitchu izdvajaju značajan podbačaj u ostvarivanju fiskalnih ciljeva, te pritiske na bilans plaćanja koji bi kroz duže razdoblje doveli do pada deviznih rezervi, naprimjer zbog zaoštravanja krize u eurozoni.

Nasuprot tome, ispuni li Vlada svoje budžetske ciljeve, stabilizira li udio javnog duga i ostvari li ponovo održivi rast BDP-a, to bi stabiliziralo rejting.

Napredak u strukturnim reformama bi, također, pozitivno utjecao na rejting, zaključuje se u saopćenju Fitcha.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO