FED: Slovenija treba pomoć

Ljubljana 'još ima izbor, ali ne zadugo', ocijenio je Zakrajšek (Wikipedia)

Američka Uprava federalnih rezervi (FED) više ne vjeruje da Slovenija može sama riješiti svoje finansijske probleme, rekao je za austrijsku novinsku agenciju APA ekonomista FED-a porijeklom iz Slovenije Egon Zakrajšek.

“Jasno je da smo prešli tačku bez povratka”, naveo je Zakrajšek, a prenijela slovenska agencija STA.

Zbog visokih kamatnih stopa na obveznice, Slovenija nema pristup finansijskim tržištima, zbog čega je “pitanje mjeseci” kada će postati nesolventna.

Tempo reformi

“Šanse da Slovenija opstane bez međunarodne pomoći praktično su ravne nuli”, rekao je Zakrajšek austrijskoj agenciji.

Jedino otvoreno pitanje je da li će Slovenija početi provoditi reforme prije nego što zatraži zajam od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i time poveća svoj kredibilitet i uspije barem kontrolirati tempo reformi.

Ljubljana “još ima izbor, ali ne zadugo”, ocijenio je Zakrajšek, čiji komentari dolaze nedugo nakon što je slovenski premijer Janez Janša poručio da Sloveniju u oktobru očekuje bankrot ako ne uspije izdati nove obveznice.

Slovenski ministar finansija Janez Šušteršič naveo je da bi Slovenija, suočena s neodrživim kamatnim stopama kod kuće, prije kraja godine mogla emitirati obveznice na američkom tržištu.

Zakrajšek, međutim, sumnja u uspjeh tog plana, napominjući da nisu velike šanse da će kamatne stope biti niže, a dolarske obveznice tradicionalno nose dodatni rizik zbog kolebanja deviznog kursa.

Ekonomistu FED-a, također, zbunjuje insistiranje slovenske Vlade na uvođenju u Ustav zlatnog fiskalnog pravila, koje zahtijeva da budžet bude uravnotežen ili u suficitu.

“Sve i da država ima dijamantsko fiskalno pravilo… to ne bi promijenilo ništa po pitanju ekonomskog razvoja u prethodnih 20 godina, koji je zemlju doveo na ivicu provalije”, ocijenio je on.

Spas bankarskog sektora

Umjesto toga, Slovenija se treba usredsrediti na spas bankarskog sektora, navodi Zakrajšek.

“Ponestaje nam vremena”, upozorio je on, pozivajući se, također, na reformu tržišta rada, koje naziva “Ahilovom petom slovenske privrede”.

Evropljani se mogu samo nadati da će pronaći dobitnu kombinaciju da spriječe pretjerano gomilanje dugova i da će Evropska centralna banka (ECB) ublažiti monetarnu politiku u dovoljnoj mjeri da prezadužene članice eurozone stanu na noge, piše u utorak slovenski dnevnik Delo.

Sloveniji, ako ne uspije prodati državne obveznice, prijeti bankrot, što bi predstavljalo novu veliku prijetnju po opstanak eurozone, navodi se u elektronskom izdanju zagrebačkog Jutarnjeg lista u utorak.

Izvor: Agencije