Snažan udarac japanskoj autoindustriji

Japanskim proizvođačima automobila, osim ekonomske krize, političke tenzije s Kinom dodatno pogoršavaju prodaju.

Nakon demonstracija protiv ove zemlje u Kini japanska autoindustrija već je pretrpjela značajne gubitke.

Antijapanski protesti u Kini, zbog spora u vezi s otocima u Istočnom kineskom moru, odrazili su se na poslovanje japanskih kompanija u toj zemlji. Težak udarac pretrpjela je i autoindustrija.

Kratkoročni efekat

Analitičari procjenjuju da će se japanski proizvođači automobila oporaviti.

“Ovaj konflikt se zasigurno odrazio na japanske brendove. Ali, samo kratkoročno, jer Kinezi će manje uzimati u obzir japanske brandove pri kupovini novih automobila. Ali, dugoročno gledano, vjerujem da će se japanski brandovi oporaviti, jer će se ovaj sukob u vezi s otocima riješiti ubrzo”, smatra Klaus Paur, tržišni analitičar.

Tome se nadaju i proizvođači automobila poput Nissana, iz kojeg tvrde da je poslovanje te kompanije u Kini većinski pod vlasništvom kineskih investitora te države.

“Ovo auto je proizvedeno u Kini, osim nekoliko dijelova i tehnologije koja se uvozi iz Japana. Investitori su Kinezi i država, tako da je ovo u vlasništvu kineskog naroda. Kad se situacija smiri, ljudi će shvatiti šta je zaista japansko, a šta kinesko”, kaže Shu Miaoteng, menadžer prodaje.

Japanski proizvođači automobila će se najvjerovatnije oporaviti, ali za sada ostaju ispod radara, što daje prednost kunkurentima iz SAD-a i Evrope u jednoj od najžešćih tržišnih utakmica.

Zeng Ming Da je u procesu kupovine jednog Nissana. Priznaje da je malo zabrinut za buduće vozilo, nakon što su vozila japanskih proizvođača vandalizirana u nedavnim protestima.

Kineske zastave ispred radnji

“Naravno da sam malo zabrinut, ali mislim da je ovo samo kratkoročna kriza. Veza imeđu porijekla automobila i politike postoji, ali ona nije jaka. A mislim i da je većina Kineza poprilično zrela u svojim razmišljanjima”, smatra Zhang Ming Da, kupac Nissan automobila.

Drugi japanski brendovi, koji u vlasničkoj strukturi nemaju kineskog kapitala, služe se marketingom, poput isticanja kineskih zastava ispred salona, kako bi povratili povjerenje potrošača.

Japanski proizvođači automobila će se, najvjerovatnije, oporaviti, ali za sada ostaju ispod radara, što daje prednost kunkurentima iz SAD-a i Evrope u jednoj od najžešćih tržišnih utakmica.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

I dalje masovne antijapanske demonstracije u Kini, ali i manje antikineske u Japanu zbog krize vezane uz otoke koje je Japan kupio od privatnih vlasnika, a Kina ih takođe smatra svojima. Antijapanske osjećaje u Kini povećao je dan sjećanja na japansku invaziju i 14-ogodišnji rat u kojem su stradale desetine miliona ljudi. 

Published On 18 Sep 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO