Merkel i Draghi za reforme u Evropskoj uniji

Merkel i Draghi su se sastali u utorak radi 'razmjene mišljenja' o reformama u EU (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi su složni u vezi potrebe reforme u Evropskoj uniji (EU), prema saopćenju njemačke Vlade objavljenom u utorak.

Merkel i Draghi su dogovorili da je u Evropi potrebna, na nacionalnom planu i u sklopu monetarne unije, raspoloživost na reforme, kako bi se postigla bolja kompetitivnost, prema saopćenju objavljenom nakom susreta dvoje dužnosnika.

Merkel i Draghi su se sastali u utorak radi “razmjene mišljenja”, podsjetio je glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert u saopćenju.

U središtu razgovora je bilo postavljanje nezavisnog evropskog nadzora banaka, kao i priprema sljedećeg evropskog samita u oktobru, dodao je.

Evropski dužnosnici slažu se u vezi potrebe nadnacionalnog nadzora banaka, ali su različitih stavova u pogledu banaka koje treba nadgledati.

Njemačka želi polagano napredovati i zahvatanje samo velikih kreditnih institucija, ali Pariz, Madrid i neki evropski dužnosnici žele postavljanje nadzora od početka sljedeće godine.

U govoru pred savezom njemačkih industrijalaca u Berlinu Draghi je rekao da “vjeruje da će se vlade odgovoriti o prikladnom okviru nadzora banaka”.

Program bez presedana

On je izjavio da postoji osnova za optimizam u eurozoni, ukazujući na duboke reforme koje su već provedene.

Draghi je naveo da postoji nekoliko razloga zbog kojih treba biti pozitivan u pogledu kretanja eurozone.

“Najvažniji aspekt je da je nekoliko članica eurozone preduzelo odlučnu akciju za reformu svojih ekonomija. Eurozona napreduje i investitori priznaju da je postitnug napredak”, rekao je on.

Početkom mjeseca, nakon što je obećao da će učiniti sve što je potrebno za spas eurozone, Draghi je otkrio program bez presedana za podršku zaduženim članicama.

On je najavio da će ECB otkupiti neograničene količine kratkoročnih dugovanja zemalja poput Španije ili Italije u okviru pokušaja umanjenja njihovih sve većih troškova zaduženja.

Međutim, prije nego dobiju pristup pomoći ECB-a, zemlje se moraju prvo prijaviti za finansijsku pomoć iz kriznog fonda i obavezati na oštrije uslove, uključujući i duboke strukturalne reforme.

Draghi je istakao da postoje “rane naznake” da je program počeo dobijati pozitivan utjecaj, iako je naglasio da je prerano govoriti o tome.

Izvor: Agencije