Draghi: Vlade moraju pokrenuti reforme

Draghi: Potrebno nam je da stojimo na čvrstim nogama (AFP)

Devetnaesti samit o krizi u Evropskoj uniji (EU) se privodio kraju kada je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi uputio neobičan zahtjev.

Tek je kasnije shvaćen značaj nacrta sastavljenog na samitu u junu u Briselu.

Posvećenost strožijem nadzoru banaka, budžetska koordiniranost i nejednaka “politička unija” imali su značajnu ulogu u uvjeravanju Draghija da vlade stavljaju valutu na čvršće noge, što je dovelo do odluke ECB-a u četvrtak da kupi obveznice kako bi se to moglo i ostvariti, prenosi agencije Bloomberg.

“Potrebno nam je da stojimo na čvrstim nogama”, rekao je Draghi tokom predstavljanja novih taktika.

Samo obećanja

“Vlade moraju poduzeti reforme politike. Ne postoji intervencija centralne banke, bilo koje centralne banke koja je istinski efikasna, bez postojanja političkog djelovanja vlada”, kazao je on.

Iako je pokrenuto upravljanje krizom nakon dvije i po godine probnog perioda i prepirki između kreditora i dužničkih vlada, strategija ECB-a je donijela tragove kompromisa i polovinu mjera koje nastavljaju nagrizati eurozonu.

Naredni potezi su van kontrole banaka; oni ovise o odlukama u Madridu i Rimu.

Lideri 17 vlada koji su zaštićeni navodno nesalomivim eurom još nemaju mapu puta za preoblikovanje ekonomske i monetarne unije.

Sve što su uradili je obećanje da će doći do rješenja.

Izvor: Agencije