OECD dao podršku Montijevim reformama

Reforme u Italiji, koje je provela Vlada pod vodstvom premijera Marija Montija, dobile su podršku čelnika Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Povećanje poreza i mjere štednje, uprkos velikom negodovanju Italijana, ipak su urodile plodom. Barem tako pokazuje izvještaj OECD-a.

Jose Angel Gurria, generalni sekretar ove organizacije, kaže: “Strukturalne reforme Vlade premijera Monija napravile su pomak u fiskalnoj konsolidaciji, liberalizaciji i pojednostavljivanja procedura trgovine i rada, smanjile su korupciju i postavile su temelje za jednu jaču, konkurentiju i solidarniju Italiju.

Smanjenje ekonomije

Monti je podvukao dio izvještaja koji se tiče ekonomskog rasta.

“Izvještaj pokazuje da je ekonomska politika koju je usvojila Vlada postavila strukturu za koju OECD smatra da je ispravna. Reforme koje smo usvojili proteklih mjeseci mogu rezultirati povećanjem bruto društvenog proizvoda (BDP) za četiri posto u narednih deset godina”, kazao je Monti.

Iz Vlade Italije očekuju smanjenje ekonomije 2,4 posto u ovoj godini, što je duplo više od prethodnih procjena.

Očekivanja su da će se ekonomski pad nastaviti do polovine 2013. godine, nakon čega bi treća ekononomija eurozone trebala krenuti uzlaznom putanjom.

Do tada većina Italijana mora strpljivo čekati i nadati se da se situacija, prije nego se popravi, dodatno ne pogorša.

Izvor: Al Jazeera