Saudijska Arabija ulaže u solarnu energiju

Najveći izvoznik nafte, Saudijska Arabija, ima još mnogo neiskorištenog energetskog potencijala. Korištenje solarne energije moglo bi ovoj državi donijeti još više bogatstva.

Saudijska Arabija se uhvatila ukoštac s tehničkim i finansijskim preprekama za iskorištavanje jednog od njenih najvećih energetskih resursa, Sunca.

Tokom ljeta ta država ima do 13 sati direkte sunčeve svjetlosti, a zimi do osam sati, stoga za mnoge svjetske kompanije iz te industrije predstavlja vrlo primamljivo tržište.

Direktor kompanije Conlux Karl Gartner je kazao: “Za mene je Saudijska Arabija zemlja energije. Tu je nafta, tu je gas, a tu je i sunce. Sunce je uvijek bilo malo potcijenjeno, ali potencijal je dva i po puta veći nego u Evropi, tako da je sunčeva energija veoma bitna za Saudijsku Arabiju. Geografski položaj ove države je fantastičan. Zato smo odabrali Saudijsku Arabiju kao naše ciljno tržište.”

Dvije tehnologije

Za gradnju solarnih elektrana koristit će se dvije tehnologije. Jedna se odnosi na panele s fotoćelijama, koje sunčevu energiju pretvaraju u električnu, a druga je tehnologija koncentrirane svjetlosti, koja omogućava skladištenje električne energije.

To je veoma bitno, jer se klima-uređaji u ovoj državi koriste i nekoliko sati nakon zalaska sunca.

“Kraljevstvo je postavilo vrlo ambiciozan plan za solarnu energiju. Uvjereni smo da će se plan i ostvariti, jer je ovo mjesto veoma pogodno za solarnu energiju. Mislim da će razvoj događaja u ovoj industriji biti veoma zanimljiv. Nadamo se da ćemo i mi dati svoj dopirnos”, rekao je Giampiero Cittati iz Energy4Evolutiona.

Saudijske elektrane koriste blizu 700.000 barela nafte dnevno kako bi proizvodile dovoljno struje u periodu od maja do septembra. Stoga je novi izvor energije neophodan.

Guverner saudijske Agencije za energiju Abdullah al-Sheheri je kazao: “Do 2032. godine očekujemo da će solarna energija zadovoljiti veći dio potreba Saudijske Arabije za električnom energijom. Drugi dio će se dobiti nuklearnom energijom. Tako ćemo napraviti značajne uštede u potrošnji nafte, koju kasnije možemo prodavati na svjetskom tržištu i tako napuniti državni budžet.”

Solarna industrija

Predvodnik u ovom novom trendu je grad Meka. Cilj je da postane glavni grad solarne industrije.

“Meka ima ambicije da bude prvi grad u posjedu solarne elektrane kapaciteta 100 megawata. Tender je raspisan i prijavilo se više od 20 svjetskih konzorcija. Odluka kome će pripasti posao bi trebala biti do oktobra i nadamo se da će se tada početi s realizacijom projekta”, izjavio je gradonačelnik Meke Osama al-Bar.

Cilj Saudijske Arabije je zadržati cijenu električne energije niskom, zato projekti za korištenje solarne energije imaju veliku podršku države.

Također, ta država želi najbolju dostupnu tehnologiju za razvoj novog tržišta te planiraju otvoriti nova radna mjesta za mlade inženjere, koji će novu tehnologiju dodatno usavršavati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Najveći izvoznik nafte na svijetu, Saudijska Arabija, okreće se svom drugom prirodnom resursu – suncu. U te svrhe organizovan je samit u ovoj državi na kojem je glavna tema razvoj solarne energije.  

Ostvarivanje zarade od poljoprivrede je izazov, ali pojedini farmeri pronašli su način da smanje operativne troškove i pritom povećaju zaradu. Njihova tajna je solarna energija. U Sjedinjenim Američkim Državama, blizu 8.000 farmera postavilo je solarne panele. Jednog od njih posjetio je reporter Al Jazeere Andy Gallacher. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO