Apple od Samsunga traži još novca

Proizvođač iPhonea traži dopunu postojećoj presudi radi povećanja odštete za 707 miliona dolara (EPA)

Američka informatička kompanija Apple zatražila je još 707 miliona dolara odštete, pošto joj je jedan kalifornijski sudija odobrio milijardu dolara, a Samsung traži obnovu postupka.

U sudskom dokumentu “Apple traži dopunu postojećoj presudi radi povećanja odštete za 707 miliona dolara”, ocijenivši da dobivena odšteta nije dovoljna za Samsungovo kopiranje patenata na konstrukciju proizvoda.

Apple traži da odšteta pokrije “sve kopirane proizvode”, ističe se u dokumentu.

Osim toga, Samsung u posebnom dokumentu ističe da “pritisci suda u vezi sa zakazivanjem ročišta, svjedocima i dokazima još nisu viđeni u ovako složenom i opsežnom sporu zbog patenta i onemogućili su Samsung da podnese potpun i objektivan spis kao odgovor na brojne optužbe Applea”.

Obnova postupka

“Samsung zato s dužnim poštovanjem traži od suda obnovu postupka i vrijeme za pripremu te nepristranost prema strankama”, dodaje se u dokumentu.

Apple i Samsung se međusobno optužuju za kopiranje patenata na sudovima u čitavom nizu zemalja, s do sada različitim ishodom.

Apple je odnio veliku pobjedu u augustu u SAD-u, kada je porota u Californiji zatražila da Samsung plati kaznu veću od milijardu dolara.

Američka kompanija je odbijena na japanskom sudu, a jedan korejski sudija kaznio je i Apple i Samsung.

Apple je najveća svjetska kompanija za proizvodnju informatičkih tableta, a Samsung je druga po veličini, dok su im mjesta zamijenjena na tržištu pametnih telefona.

Izvor: Agencije


Povezane

Borba na tržištu pametnih telefona i tableta, čini se, nikada nije bila neizvjesnija. Microsoft se ovog mjeseca uključio u igru sa tabletom s kojim misli parirati svojim glavnim konkurentima. Međutim, teško da će uskoro nadmašiti Samsung. Ova južnokorejska kompanija očekuje još bolju zaradu u drugom kvartalu, uprkos trenutnoj nepovoljnoj situaciji na tržištu.

Published On 25 Jun 2012

Svijet tehnologije posvjedočio je pravnom epilogu koji bi mogao označiti prekretnicu na tržištu. Američki sud naložio je Samsungu da plati Appleu odštetu od milijardu dolara zbog kopiranja njihovih inovacija. No, prava bitka tek počinje. 

Published On 01 Sep 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO