Turska, najisplativija evropska destinacija

Investitori su obilježili Tursku kao najisplativiju evropsku destinaciju. Ali, taj nebrušeni dijamant još uvijek je u sjeni rastućih tržišta Azije.

Evropa grca u dugovima. Na finansijskim tržištima vlada oprez. Ekonomskog rasta gotovo nema, a pojedine velike ekonomije, poput Velike Britanije, Italije ili Španije, nalaze se u recesiji.

Stoga se investitori okreću ka jednom novom tržištu – malo istočnije.

“Treba računati na Tursku. Stavio bih tu zemlju na listu država u kojima ćemo vidjeti ekspanziju kreditnih zaduživanja. Kamatne stope padaju, a to je posljedica blaže monetarne politike. Tako da možemo očekivati veći ekonomski rast u Turskoj“, kaže Jerome Booth, fond menadžer.

No, ne dijele svi isto mišljenje. Ove godine u drugom kvartalu ekonomski rast iznosio je samo 2,9 posto. To je opet među najboljim rezultatima u Evropi.

No, građevinski sektor te države trpi velike gubitke, budući da potražnja pada širom zemlje.

Sigurno ulaganje u BRICS-a

Svijetla tačka je izvoz tekstilne robe, no to nije dovoljno za neki ozbiljniji korak naprijed.

“Rekao bih da rast u Evopi zavisi od performansi eurozone i od rizika s kojima je suočena. Tako da je to tržište koje je najmanje ubjedljivo i za čiji razvoj smo najviše skeptični”, kazao je Arnab Das iz Roubini Global Economicsa.

Ipak, za mnoge investitore zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) su još uvijek najsigurnije mjesto za ulaganje.

Čak i one najopreznije prognoze stavljaju ekonomski rast Kine na sedam posto i Indije na šest posto.

To jeste daleko od rasta koje su te ekonomije bilježile prije nekoliko godina, ali svejedno, to je ipak bolja ponuda u odnosu na ostatak Evrope.

Izvor: Al Jazeera