iPhone 5 napokon u prodaji

Kupci su danima čekali na iPhone 5 ispred Appleovih radnji (Getty Images)

Novi iPhone 5 pojavio se u petak u trgovinama devet zemalja svijeta, a novi pametni mobitel kompanije Apple prvi su mogli kupiti stanovnici Australije, gdje su se već prije otvaranja ispred Appleovih radnji stvorili redovi nestrpljivih kupaca.

Nakon Australije, prodaja iPhonea 5 počela je u Japanu, Hong Kongu i Singapuru, a od petka se taj uređaj može kupiti i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Appleov iPhone 5, koji je predstavljen prošle sedmice, naišao je na rekordnu potražnju.

“Tanak je i lagan. Prije sam koristio Samsung, ali rukovanje, osjećaj s iPhoneom je bolji”, rekao je jedan od ljubitelja iPhonea dok je čekao u redu u Tokiju od četvrtka poslije podne.

Apple je dobio više od dva miliona prednarudžbi za iPhone 5 u prva 24 sata, što je dvostruko više od prvih dana prodaje prijašnjeg modela, iPhonea 4S.

Od 199 do 399 dolara

Nakon početnih devet, popis zemalja u kojima će se moći kupiti iPhone 5 proširit će se na još 20 zemalja, a do kraja godine prodaja bi trebala krenuti u stotinjak zemalja.

iPhone5 će u SAD-u koštati jednako kao i iPhone4S: 199 dolara za verziju od 16 gigabajta.

Cijena verzije od 32 gigabajta bit će 299 dolara, a one od 64 gigabajta 399 dolara, sve uz dvogodišnji ugovor s operaterom.

Apple je prodao više od 243 miliona iPhonea od njegovog prvog predstavljanja 2007. godine.

Peta verzija telefona koji mu je pomogao da postane najvrednija svjetska korporacija dolazi dok se Apple pokušava oduprijeti sve jačoj konkurenciji.

Googleov Android postao je najkorišteniji mobilni operativni sistem na svijetu, dok je njegov ključni dobavljač i suparnik Samsung Electronics preuzeo vodstvo u globalnoj prodaji pametnih telefona.

Izvor: Agencije


Povezane

Najočekivaniji tehnološki proizvod napokon je predstavljen: novi Appleov pametni telefon iPhone 5 ima brži procesor, veći ekran i podršku za 4G mreže.

Published On 12 Sep 2012

Proizvođač iPhonea i iPada povećao vrijednost svoje robne marke 19 posto u posljednjih 12 mjeseci, na 183 milijarde dolara.

Published On 22 May 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO