Kinezi zabrinuti zbog krize u eurozoni

Kina će nastaviti igrati ulogu u rješavanju evropskih dužničkih problema na odgovarajući način, kazao je kineski premijer Wen Jiabao na samitu s Evropskom unijom (EU).

Za njega je briselski sastanak početak niza susreta s evropskim čelnicima i razgovora o posljedicama evropske krize po drugu najveću svjetsku ekonomiju.

Od evropskih zvaničnika se traži ukidanje evropskog embarga na prodaju oružja Pekingu i status tržišne ekonomije.

Zajednički jezik

Evropska kriza, koja uzrokuje nestabilnost globalne ekonomije, značajno je usporila i kineski privredni rast.

Zbog toga je spremna pojačati komunikaciju i konsultacije s EU-om.

“Zbog razlika u našoj historiji, kulturi i socijalnom sistemu postoje razlike i u našim stavovima o nekim pitanjima. Međutim, obje strane mogu djelovati u skladu sa načelima međusobnog poštovanja tretirajući jedna drugu jednakom, održavati dijalog, tražiti zajednički jezik i zaštititi naše zajedničke interese,” kazao je Wen.

Slično razmišljaju i evropski lideri, te je tako predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy poručio:

“Došli smo do nivoa međusobnog razumijevanja i poštovanja koji pruža vrlo solidan temelj za daljnje jačanje partnerstva i rješavanje razlika koje postoje između Unije i Kine.”

Trgovinski protekcionizam

Briselski samit neće biti samit velikih odluka, nego sastanak posvećen “konsolidaciji međusobnih odnosa”, kazali su domaćini.

“Uvijek smo nastojali uspostaviti i produbiti solidno partnerstvo s Kinom. Partnerstvo bazirano na uzajamnom poštovanju i interesu, štaviše, u duhu prijateljstva. U duhu prijateljstva možemo razgovarati o svim pitanjima, onima u kojima smo saglasni i o onima u kojima nismo”, kazao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Kineska strana potencirala je najveće probleme. Zatražila je ukidanje evropskog embarga na prodaju oružja  i usprotivila se trgovinskom protekcionizmu.

Izraženo je žaljenje što im se već 10 godina ne priznaje status tržišne ekonomije.

Evropski čelnici to smatraju preuranjenim, s obzirom na to da je većina najvećih kineskih firmi u državnom vlasništvu. Zahvaljujući tome uživaju mnogobrojne povlastice, poput povoljnih kredita.

Izvor: Al Jazeera