Japanski deficit 9,6 milijardi dolara

Kompanija KEP je u julu obnovila rad dva reaktora u nuklearki Ohi (Reuters)

Japan je tokom augusta zabilježio trgovinski deficit od 9,6 milijardi dolara, zbog pada narudžbi iz zemalja Evrope i Azije, podrivajući tako nade u oporavak treće najveće svjetske ekonomije.

Zvanični podaci pokazuju da je Japan u augustu imao manjak od 9,65 milijardi dolara, što je manje u odnosu na prošlogodišnji deficit od 9,95 milijardi dolara, ali iznad 6,64 milijarde dolara deficita iz jula, prenosi AFP.

“Iznos deficita je u okviru očekivanog, ali je porastao u odnosu na prethodni mjesec i ukazuje na nepovoljno ekonomsko okruženje u inostranstvu”, rekla je glavna ekonomistica RBS Securitiesa Junko Nishioka.

Ona je ukazala da najnoviji podaci daju cjelokupnu sliku pada izvoza i porasta uvoza.

Nastavak pada trenda

“Sve je teže očekivati neku brzu izmjenu ovog trenda”, rekla je ona.

Ukupan izvoz je pao 5,8 posto, na 64,5 milijardi dolara, uz pad isporuka na kinesko tržište od 9,9 posto, usljed usporavanja druge najveće svjetske ekonomije.

Analitičari očekuju nastavak trenda pada i počeli su procenjivati potencijalni utjecaj najnovijeg teritorijalnog spora, koji je podstakao antijapanske proteste u velikim kineskim gradovima.

Izvoz u zemlje Evropske unije (EU) je smanjen 22,9 posto, usljed dužničke krize eurozone, dok su isporuke u Sjedinjene Američke Države porasle 10,3 posto, zahvaljujući skromnom oporavku tražnje u toj zemlji.

Ukupan uvoz je skliznuo 5,4 posto, na 74 mlijarde dolara.

Rekordan gubitak KEP-a

U međuvremenu je japanska kompanija za proizvodnju električne energije Kansai Electric Power (KEP) saopćila da će u prvom polugodištu poslovne godine zabilježiti rekordan neto gubitak od 1,6 milijardi dolara, zbog negativnih posljedica nuklearne krize u Japanu.

Ova kompanija sa sjedištem u Osaki, na zapadu Japana, saopćila je da je očekivani gubitak iz perioda april-septembar najviše posljedica dodatnih izdataka za kupovinu fosilnih goriva, budući da je većina njenih nuklearnih reaktora i dalje u stanju mirovanja, prenosi AFP.

Japanske elektroenergetske kompanije zatvorile su sve nuklearne reaktore poslije prošlogodišnje nuklearne katastrofe u Fukushimi.

Kompanija KEP je, međutim, u julu obnovila rad dva reaktora u nuklearki Ohi, nakon što je japanski premijer Yoshihiko Noda dao zeleno svjetlo za njihovo stavljanje u pogon, usljed zabrinutosti zbog manjka električne energije.

Izvor: Agencije