Gates i Buffet na vrhu liste milijardera

Bill Gates se 19 godina zaredom nalazi na prvom mjestu liste Forbes 400 (EPA)

Suosnivač Microsofta Bill Gates i dalje je najbogatiji Amerikanac, budući da se već 19 godina zaredom nalazi na prvom mjestu liste Forbes 400, uz neto imovinu vrijednu 66 milijardi dolara.

Drugo mjesto na listi koju sastavlja američki poslovni magazin Forbes ponovo je zauzeo čelnik kompanije Berkshire Hathaway Warren Buffet sa 46 milijardi dolara, a treću poziciju zadržao je suosnivač informatičke firme Oracle Larry Ellison, “težak” 41 milijardu dolara, prenosi AP.

Sljedeći su braća Charles i David Koch, suvlasnici firme Koch Industries, koja se bavi preradom nafte, a njihovo bogatstvo procjenjuje se na 31 milijardu dolara.

Forbes navodi da su u 2012. godini bogati uglavnom postali još bogatiji, budući da je neto vrijednost 241 člana liste uvećana, dok je bogatstvo njih 66 smanjeno.

Uvećanju bogatstva doprinijeli su rast cijena akcija i oporavak tržišta nekretnina.

Na listi 45 žena

Gradonačelnik New Yorka i osnivač agencije Bloomberg Michael Bloomberg ponovo je među 10 najbogatijih Amerikanaca, uz procijenjeno neto bogatstvo od 25 milijardi dolara.

Vlasnik lanca kockarnica Sheldon Adelson pao je s 8. na 12. mjesto, a finansijer George Soros sa sedme pozicije na 15. mjesto.

Razočaravajući izlazak Facebooka na berzu uzeo je danak u bogatstvu njegova osnivača i glavnog direktora Marka Zuckerberga, čije se bogatstvo gotovo prepolovilo i palo na 9,4 milijarde dolara, pa je s 14. pao na 36. mjesto.

Međutim, iako je izgubio više novca nego što većina ljudi zaradi u životu, njegovo bogatstvo se i dalje procjenjuje na 9,4 milijarde dolara, naveo je Forbes.

Na Forbesovoj listi nalazi se i 45 žena, u odnosu na 42 iz prošle godine, uključujući TV voditeljicu Oprah Winfrey, koja zauzima 151. mjesto.

Prvih deset na Forbes 400 listi najbogatijih Amerikanaca

1. Bill Gates, 66 milijardi dolara
2. Warren Buffet, 46 milijardi dolara
3. Larry Ellison, 41 milijarda dolara
4. Charles Koch, 31 milijarda dolara
5. David Koch, 31 milijarda dolara
6. Christy Walton i porodica, 27,9 milijardi dolara
7. Him Walton, 26,8 milijardi dolara
8. Alice Walton, 26,3 milijarde dolara
9. S. Robson Walton, 26,1 milijarda dolara
10. Michael Bloomberg, 25 milijardi dolara

Izvor: Agencije