Dun & Bradstreet snizio rejting Srbije

D&B određuje rizike 132 države i pruža komparativnu, globalnu procjenu rizika poslovnog okruženja u zemlji (AFP)

Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet (D&B) snizila je Srbiji rejting, čime je ona iz grupe zemlja s umjerenim rizikom svrstana u grupu visokorizičnih zemalja, s naznakom pogoršanja trenda rejtinga.

Kako je saopćio zastupnik te kuće za Srbiju i Crnu Goru, kao glavni razlozi navode se usporeni privredni rast i rastući fiskalni deficit.

D&B je smanjio državni rejting Srbiji, jer je zemlja s rastućim budžetskim deficitom, koji je u periodu od januara do jula dostigao vrijednost od 111,2 milijarde dinara, što je povećanje od 32 posto na godišnjem nivou i predstavlja 79 posto od planiranog deficita od 140 milijardi dinara za cijelu godinu.

Rast deficita je posljedica dva faktora – prvo, što je prethodna vlada neracionalno trošila pred majske izbore; drugo, prihodi su naglo opali usljed usporenog privrednog rasta, navodi se u analizi.

D&B ukazuje da će bez čvrste odluke da se javne finansije stave pod kontrolu deficit u ovoj godini dostići više od šest posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Iznad gornje granice

S druge strane, to će povećati akumulirani javni dug do kraja godine na više od 57 posto BDP-a, što je daleko iznad gornje granice od 45 posto koju je Vlada postavila.

Nova Vlada ovih dana podnosi Narodnoj skupštini revidirani budžet, koji je usmjeren ka povećanju prihoda, prije svega povećanjem poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa 18 na 20 posto, poreza na korporativnu dobit sa 10 na 15 posto, kao i povećanjem akciza i stopa poreza na dohodak.

Rating navodi kako je malo vjerovatno da će Vlada značajnije smanjiti potrošnju, ona iz političkih razloga odbija smanjiti penzije i plate u javnom sektoru, a najavljen je i program subvencioniranih kredita privredi u vrijednosti od milijardu eura.

D&B određuje rizike 132 države i pruža komparativnu, globalnu procjenu rizika poslovnog okruženja u zemlji.

Lošije rangirana samo BiH

D&B rizik je kompozitni rizik i objedinjuje četiri kategorije – politički, poslovni, makroekonomski i eksterni rizik.

Rejting zemlje dopunjen je trendom koji ukazuje na izglede stabilnosti, poboljšanja ili pogoršanja rizika.

Od evropskih zemalja u grupi visokorizičnih zemalja zajedno sa Srbijom su Grčka, Rusija, Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan i Ukrajina.

U regiji i dalje najveći rejting imaju Slovenija i Hrvatska, koje pripadaju zemljama s blagim rizikom, a za njima slijede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Mađarska kao zemlje umjerenog rizika.

Niži rejting od Srbije u regiji ima samo Bosna i Hercegovina, koja je ocijenjena kao zemlja veoma visokog rizika.

Izvor: Agencije