Američki budžet ranjiviji od eurozone

Letargična ekonomija i ogroman javni deficit glavne su teme razdora u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji (Reuters)

Američki investitori su zabrinutiji za finasijsku situaciju u SAD-u nego za dužničku krizu u eurozoni, prenosi Reuters.

Pošto je Evropska centralna banka (ECB) najzad pronašla instrumente za smirivanje zabrinutosti na tržištima, investitori sada mnogo više strahuju zbog perspektive” budžetskog okvira” SAD-a nego zbog krize suverenih dugova u Evropi, rezultati su nedavno porovedenog istraživanja američke banke Merrill Lynch.

Skoro 35 posto anketiranih investitora je izjavilo da je stanje budžeta SAD-a jedan od glavnih rizika na tržištima, veći i od dužničke krize u eurozoni.

U augustu su anketirani evropsku dužničku krizu smatrali najvećim problemom.

Prvi put od aprila 2011. godine investitori nisu krizu u eurozoni ocijenili kao gorući problem na tržištima.

Oštrija štednja

Budžetski okvir SAD-a podrazumijeva mehanizam koji predviđa da se krajem 2012. godine izvrši automatsko aktiviranje budžetskih rezova i ukidanje konverzije duga zbog nemogućnosti dogovora demokrata i republikanaca u vezi sa načinom uspostavljanja državnih finansija.

Američki Kongresni ured za budžet (CBO) je u redovnom godišnjem izveštaju naveo da će dozvola za deceniju stara poreska smanjenja isteći, kao i to da će doći do oštre budžetske štednje u januaru ako se nešto ne preduzme, a to će “dovesti do ekonomskih uslova u 2013. godini, koji će se moći smatrati recesijom”.

Ukoliko rješenja ne budu pronađena, kako tvrde ekonomski analitičari, američka privreda će potonuti 0,5 posto, a nezaposlenost će skočiti na blizu devet posto do kraja sljedeće godine, prenosi AFP.

Bez obzira na upozorenje CBO-a, ni predsjednik Barack Obama ni republikanci u Kongresu nisu dali znake da su spremni popustiti u dugotrajnoj borbi oko poreza, štednje i budžeta.

Letargična ekonomija i ogroman javni deficit glavne su teme razdora u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Izvor: Agencije