Nezaposlenost u SAD-u možda i dvocifrena

Većina razvijenih zemalja primjenjuje istu statistiku u pogledu nezaposlenih (Reuters)

Nezaposlenost u SAD-u vjerovatno iznosi blizu 15 posto, uprkos zvaničnim statistikama koje ne odslikavaju realno stanje, tvrdi američki finansijski stručnjak Graham Bibby.

On je za TV mrežu CNBC iznio tvrdnju koja nikako ne ide na ruku aktuelnom predsjedniku Baracku Obami, na čiji račun mnogi analitičari zbijaju šalu, navodeći da nijedan predsjednik tokom čijeg mandata je nezaposlenost prelazila 7,2 posto nije uspio biti ponovo izabran.

Bibby je, kako prenosi francuski list Le Monde, iznio sumnju u vjerodostojnost zvaničnih statističkih podataka o trenutnoj nezaposlenosti u SAD-u od 8,2 posto.

Američki finansijski ekspert smatra da statistika nije pouzdana zbog toga što se prijave na biro rada onih nezaposlenih koji su se obeshrabrili masovno ne objavljuju.

Između 15 i 20 posto

Prema postojećim pravilama Biroa za zapošljavanje SAD-a, ukoliko se nezaposlena osoba ne pojavi na razgovorima duže od 12 mjeseci, ona se briše iz evidencije nezaposlenih.

Isto pravilo važi i za zaposlene na određeno vrijeme koji žele dobiti stalni posao, kao i za nezaposlene koji više ne primaju novčanu nadoknadu.

Većina razvijenih zemalja primjenjuje istu statistiku u pogledu nezaposlenih, ali ona nije mjerodavna, posebno sada u vrijeme krize koja traje već četiri godine.

Bibby tvrdi da se povećao broj nezaposlenih koji nisu u zvaničnoj statistici i da se na osnovu pojedinih analiza zaključuje kako bi broj nezaposlenih u SAD-u, u koji su uključene i osobe izbrisane sa spiska zbog neredovnog prijavljivanja na biro, mogao biti blizu 15, pa čak i 20 posto, što bi svakako trebalo spomenuti tokom zahuktale predsjedničke kampanje.

Izvor: Agencije