Rusija najavila prodaju udjela u Sberbanku

Nakon prodaje udio države će iznositi 50 posto plus jedna dionica s pravom glasa (AP)

Ruska Centralna banka najavila je u ponedjeljak dugo odgađanu prodaju 7,58 postotnog udjela u Sberbanku, s obzirom na poboljšano raspoloženje na međunarodnim tržištima.

Iz Centralne banke su poručili da će nakon prodaje udio države iznositi 50 posto plus jedna dionica s pravom glasa.

Prodaja udjela sastavni je dio opširnog trogodišnjeg programa privatizacije vrijednog 40 milijardi dolara, koji bi trebao udahnuti život u posustalu privredu, još uvijek pritisnutu posljedicama finansijske krize iz 2008. godine.

U saopćenju Banke navodi se da će udio biti prodan na Londonskoj berzi, putem globalnih potvrda o deponiranim dionicama, te putem redovnih dionica koje su uvrštene u kotaciju Moskovske berze.

Prikupljanje ponuda

Očekuje se da će proces prikupljanja ponuda biti zaključen u srijedu.

“Prodaja udjela za nas predstavlja priliku da dodatno proširimo bazu investitora u Sberbanku i da osiguramo uvrštenje u kotaciju na međunarodnim burzama dionica”, kazao je Sberbankov izvršni direktor German Gref.

“Smatramo ovo ključnim korakom u našem širem planu jačanja pozicije Sberbanke, koji je vodeća ruska finansijska institucija i njene preobrazbe u jednu od najprofitabilnijih, poslovno najefikasnijih banaka u svijetu, s vrhunskim uslugama za klijente”, dodao je Gref.

Sberbank je ove godine preuzeo austrijski Volksbank International.

Izvor: Agencije