Slovenske banke solventne i pod pritiskom

Slovenske vlasti nastoje skresati fiskalni deficit uz pomoć strogih mjera štednje (Reuters)

Sve banke u Sloveniji su za sada solventne, ali se situacija pogoršava, izjavio je u srijedu guverner Narodne banke Slovenije Marko Kranjec.

“Podaci pokazuju da državno vlasništvo nad bankama ne osigurava odgovarajuće upravljanje i nadgledanje”, rekao je Kranjec, koji je također član Vijeća guvernera Evropske centralne banke (ECB).

Slovenske banke, koje su uglavnom pod kontrolom države, imale su na kraju jula 6,4 milijarde eura problematičnih zajmova, što je 55 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Očekuje se, međutim, dalji porast loših aktiva, s obzirom na to da je ekonomija te članice zone eura, koja nastoji izbjeći međunarodnu pomoć za spasavanje, ponovo u recesiji, kao posljedica pada tražnje na domaćem i stranom tržištu, prenosi Reuters.

“Ova i sljedeća godina će za Sloveniju biti veoma teške. Teško je očekivati bilo kakav značajniji rast zbog međunarodnog okruženja i unutrašnjih problema”, ukazao je Kranjec i pozvao Vladu Slovenije da pojača napore za prodaju državne imovine.

Strah od stranog kapitala

“Moramo razmisliti da li je i dalje razumno odbacivati direktne strane investicije i preuzimanja”, rekao je guverner.

Reuters je podsjetio da je Slovenija stekla nezavisnost 1991. godine, ali da je, za razliku od većine ostalih bivših komunističkih zemalja, nerado prodavala državne kompanije, naročito strancima.

Konzervativna Vlada slovenskog premijera Janeza Janše sada pokušava oživjeti prodaju državnih firmi kako bi pribavila novac za državnu kasu.

Vlasti nastoje skresati fiskalni deficit uz pomoć strogih mjera štednje, reformirati penzioni sistem i tržište rada i emitirati dolarske obveznice do kraja ove godine kako ne bi bile primorane zatražiti međunarodnu pomoć za spasavanje.

Slovenski ministar finansija Janez Šušteršič je pošle sedmice izjavio da bi Slovenija mogla izbjeći inostrano spasavanje ako bi provela reforme do kraja ove godine, osnovala takozvanu lošu banku radi preuzimanja toksičnih aktiva i ubrzala privatizaciju.

Izvor: Agencije