Radnici Peugeot Citroena u štrajku

Radnici francuske korporacije Peugeot Citroen stupili su u štrajk. Na takav potez su se odlučili jer je njihova kompanija odlučila zatvoriti fabriku za proizvodnju peugeotovih automobila u blizini Pariza, bez razmatranja mogućnosti rezanja troškova 2014. godine.

Francuski proizvođač automobila na taj način pokušava smanjiti troškove. Zajedno s fabrikom, gasi se oko 8.000 radnih mjesta.

Kompanija je gubila 200 miliona eura mjesečno tokom protekle godine. Komisija francuske Vlade kritizirala je odluku kompanije da zatvori fabriku i otpusti radnike, navodeći da to nije način kojim se režu troškovi.

No, štrajkači tvrde da upozorenja Vlade neće ništa promijeniti.

“Šta god da izvještaj Vlade navodi, Menadžeri PSA rade po svom. Čak, iako Vlada tvrdi da zatvaranje fabrike nije opravdano, generalni direktor je taj koji donosi odluke”, kaže Francois Boethas, član sindikata i radnik fabrike PSA.

Ovo je samo jedna u nizu loših vijesti za drugog najvećeg evropskog proizvođača automobila.

Pad dionica

General Motors (GM) je odustao od planova da sa PSA podijeli tehnologiju za proizvodnju automobila srednje veličine. Zbog pada dionica, kompanija je izbačena iz indeksa pariške berze KAK 40, što će utjecati na likvidnost dionica.

No, prema analitičarima, najveći problem nije berza, nego ovisnost o evropskom tržištu.

“Volim praviti poređenje s Volkswagenom (vW). Izašli su na tržište Kine utprilike u isto vrijeme, nekad prije 20 godina. Danas VW ma tržišni udio u Kini od blizu 11-12 posto, a PSA samo dva do tri posto. To samo pokazuje razliku u strategijama koja se primjenjivala na stranom tržištu”, kaže Carlos de Silva, analitičar autoindustrije.

Četiri godine recesije dovele su do globalnog pada prodaje u autoindustriji, a evropski proizvođači automobila još uvijek proizvode više nego što prodaju.

Američki proizvođači su proizvodnju smanjili još 2008. godine, a evropski tek počinju razmišljati o tome.

Iako vrlo nepopularna među radnicima, potreba za restruktuiranjem je sad veća nego ikad.

Izvor: Al Jazeera