Porasla cijena nafte nakon njemačke odluke

OPEC JE izvijestio da je cijena barela referentne košarice njene nafte u utorak iznosila 112,68 dolara (Reuters)

Cijene nafte porasle su u srijedu više od dolara na međunarodnim tržištima, poduprte odlukom njemačkog Suda o evropskom kriznom fondu i nadom da će Američka centralna banka (FED) ove sedmice ublažiti monetarnu politiku.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu je poskupio 1,08 dolara, na 116,48 dolara. Dan ranije dostigao je 116,48 dolara, najvišu razinu od 16. augusta.

Na američkom se tržištu prodavao po 44 centa višoj cijeni, od 97,61 dolara, javljaju agencije.

Odobrenje Parlamenta

Njemački Ustavni sud u srijedu je presudio da Njemačka može ratificirati novi evropski krizni fond i budžetski sporazum pod uslovom da eventualno povećanje njemačke izloženosti fondu u budućnost odobrava njemački Parlament.

“Mislim da to treba posmatrati kao pozitivan korak na dugom putu rješavanja dužničke krize u eurozoni. Mislim da će tržišta biti relativno zadovoljna tom objavom i postavljenim uslovima”, rekao je Henk Potts iz Barclays Wealtha.

U fokusu je i dvodnevni sastanak Američke centralne banke.

Tržišta uvelike očekuju nove monetarne poticaje za posustalu američku ekonomiju, koji bi pomogli da se poboljšaju izgledi za sumornu potražnju.

Ponovo su aktuelni i geopolitički rizici, poput napetosti između Irana i Izraela, nakon što su mediji izvijestili o pogibiji američkog ambasadora u Libiji i još tri djelatnika ambasade u raketnom napadu.

Potvrda IEA

Međunarodna agencija za energiju (IEA) odvojeno je potvrdila važeće prognoze o potražnji za naftom, predviđajući stabilan rast potražnje u ovoj i idućoj godini, za skoro 800.000 barela dnevno.

Njen izvještaj nije značajnije utjecao na naftna tržišta.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njene nafte u utorak iznosila 112,68 dolara, što znači da je bila 36 centi viša nego dan ranije.

Slab ekonomski rast i visoke cijene nafte vjerovatno će ograničavati globalnu potražnju za naftom u 2012. i u 2013. godini, objavila je IEA.

Skroman rast potražnje

“Očekuje se da će tempo rasta naftne potražnje u idućih 18 mjeseci ostati relativno stabilan, uz godišnji rast za svega 800.000 barela dnevno u 2012. i u 2013. godini. Takav skroman rast potražnje očituje kombinaciju faktora – sporog globalnog ekonomskog rasta, povijesno visokih cijena nafte i globalnog poboljšanja energetske efikasnosti”, objavila je IEA u najnovijem mjesečnom izvještaju za naftna tržišta.

Terminske cijene nafte sugeriraju da će cijene u ovoj godini ostati iznad 100 dolara, nakon čega bi se iduće godine trebale spustiti nešto ispod 99 dolara, a njihova tvrdokorno visoka razina navodi potrošače na smanjenje potrošnje.

To se najbolje očituje u globalnoj naftnoj intenzivnosti, koja bi, prema prognozama, trebala pasti 2,3 posto u ovoj i 2,5 posto u idućoj godini, što je izrazitiji pad od 15-godišnjeg prosjeka od 2,2 posto.

Naftna intenzivnost je pokazatelj uloge nafte u ukupnom miksu energenata. U okolnostima slabih izgleda za svjetsku ekonomiju, rast naftne potražnje dodatno će zakočiti slabo makroekonomsko okruženje.

Za ovu godinu procjenjuje se rast globalne ekonomije od svega 3,3 posto, nako čega bi u 2013. godine trebao neznatno ubrzati, na 3,6 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Ekonomski indikatori u SAD-u nastavili da se poboljšavaju, a tenzije oko iranskog nuklearnog programa se intenzivirale.

Published On 02 Mar 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO