Apple predstavio iPhone 5

iPhone 5 postaje prvi Appleov telefon koji podržava 4G LTE tehnologiju (Getty Images)

Najočekivaniji tehnološki proizvod napokon je predstavljen: novi Appleov pametni telefon iPhone 5 ima brži procesor, veći ekran i podršku za 4G mreže.

Novi iPhone na konferenciji za noovinare u San Franciscu u srijedu predstavio je Tim Cook, koji je preuzeo vodstvo Applea nakon odlaska Stevea Jobsa.

iPhone 5 postaje prvi Appleov telefon koji podržava 4G LTE tehnologiju, koja omogućava brži pristup internetskim servisima.

U usporedbi s 3G tehnologijom, podatkovna propusnost mreža četvrte generacije desetak je puta veća i u “skidanju” podataka premašuje brzine od 100 Mbps.

Veliki redizajn

Ovo je prvi veći redizajn od kada je Apple predstavio iPhone 4 2010. godine.

Napokon je povećana dijagonala ekrana, koja je bila nepromijenjena od originalnog iPhonea.

Uz iPhone, Apple predstavio nove verzije uređaja iPod Nano, Shuffle and Touch. [Getty Images]

Novi iPhone ima 8-megapikselnu kameru, koja donosi pomak u kvaliteti snimanja u odnosu na 4S model i integriranu funkciju za kreiranje fotografskih panorama.

Novost je mogućnost snimanja HD videa i s prednjom kamerom, primarno namijenjenom videokonferencijskim pozivima.

Poenta cijelog zaslona je Widescreen Video, bez crnih traka. Zauzima cijeli zaslon; potpuno nova vrsta retina zaslona; 44 posto bolja kolor saturation.

True RBG, najprecizniji zaslon na svijetu. Petica ima čak tri mikrofona za još čistije pozive i facetime pozive – takozvani Wideband Audio.

Cijena novog iPhonea ostaje nepromijenjena, jednaka je cijeni prethodnika u trenutku dolaska na tržište – 650 dolara u Americi, a u Evropi 650 eura za model od 16 GB.

Mape su u 3D formatu. S novom baterijom može se surfati osam sati. Novi iPhone omogućuje i tokom snimanja videa slikanje fotografija.

Apple s iPhoneom 5 mijenja “dock” konektor, koji je manji od dosadašnjeg.

iOS 6 donosi više od 200 novih funkcija, a osim korisnika novog iPhona, uz neka ograničenja, moći će ga koristiti i vlasnici 3GS modela i “četvorke”.

Cijena novog iPhonea ostaje nepromijenjena, jednaka je cijeni prethodnika u trenutku dolaska na tržište – 650 dolara u Americi, a u Evropi 650 eura za model od 16 GB..

iPhone 4S u SAD-u pojeftinjuje na 99 dolara uz pretplatnički ugovor, a iPhone 4 uz dvogodišnji ugovor postaje besplatan.

Početak prodaje novog Appleovog telefona u SAD-u najavljen je za 21. septembar, dok će u ostatku svijeta krenuti sedam dana kasnije.

iPhone 5 na europsko tržište prvo dolazi u Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Apple je prošlo tromjesečje prodao 17 miliuna iPada, ukupno 84 milijuna. Prodano je više iPada nego što je i jedan PC prodavac prodao računara.

Android konkurencija

Istog dana kad je predstavljen novi iPhone, Google je objavio kako je do danas aktivirano 500 milijuna Android uređaja.

Svakog dana prvi put se pokrene 1,3 milijuna pametnih telefona koje pokreće Googleov operacijski sustav.

U ukupnim brojkama, Android uređaji prodaju se bolje od Appleovih, no njihovo je tržište usitnjeno i dijele ga brojni igrači. Među njima je najveći Samsung, koji je glavni takmac Appleu.

Zbog toga je upravo prema Samsungu Apple usmjerio sudske tužbe s optužbom o kopiranju iPhonea.

Istog dana kad je predstavljen novi iPhone, Google je objavio kako je do danas aktivirano 500 milijuna Android uređaja.

Prošlog mjeseca američki sud u Californiji proglasio je Samsung krivim za krađu Appleovih patentnih prava i naložio isplatu 1,05 milijardi dolara odštete. Jedan od najvećih sudskih sporova se nastavlja.

Apple je ove godine postao najveća kompanija na svijetu. Trenutno, prema tržišnoj kapitalizaciji, vrijedi 660 milijarda dolara; više od Microsofta, Googlea i Facebooka zajedno.

iPhone je proizvod koji je najviše utjecao na takvu poziciju, zbog čega je događaj u srijedu bio jedan od najočekivanijih u čitavoj ICT industriji.

Izvor: Al Jazeera