Uhapšeni šefovi Agrobanke

Narodna banka Srbije je 25. maja oduzela dozvolu za rad Agrobanci, u kojoj je bila uvedena prinudna uprava od decembra 2011. (Al Jazeera)

Bivši predsjednik izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić i još sedmorica osumnjičenih za malverzacije u finansijskoj instituciji uhapšeni su u kasnim večernjim satima u srijedu u zajedničkoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizirani kriminal.

Tužilac Miljko Radisavljević rekao je da će svi osumnjičeni biti saslušani, a da će potom biti odlučeno hoće li biti zadržani u pritvoru, prenosi Tanjug.

Antonić, za kojeg je policija tvrdila da je bio u bjekstvu, uhapšen je na graničnom prijelazu Sremska Rača između Srbije i Bosne i Hercegovine oko 22 sata u srijedu dok se vraćao u Srbiju.

Prinudna uprava

Osim Antonića, uhapšeni su Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić.

Među osumnjičenima, prema riječima tužioca za organizirani kriminal, nalaze se odgovorna lica u Agrobanci i u dva privatna preduzeća – Hed Komerc i Drina timber, koja imaju neizmirene obaveze po korištenim kreditima prema Agrobanci. 


Dušan Antonić [Tanjug]

Antonić je ranije potvrdio da je od banke primio bonus od 600.000 eura, iako je Banka poslovala sa gubitkom od 300 miliona eura. 

Agrobanka je zbog gubitka izgubila dozvolu za rad i Narodna banka Srbije je uvela prinudnu upravu.

Bivši čelnik Agrobanke je u utorak navečer odbacio kao neosnovane spekulacije da je banka poslovala sa gubitkom dok je on bio na njenom čelu.

Prinudna uprava u Banci je napravila gubitak od 300 miliona eura uvođenjem privremenih mjera NBS-a, rekao je Antonić za TV B92, ali i dodao kako nije siguran da li je to učinjeno na štetu likvidnosti Banke ili njenog bilansa.

On je izrazio spremnost da se pojavi pred istražnim organima, ukoliko ga pozovu, napominjući da svoje riječi može potkrijepiti  papirima i ugovorima.

U beogradskoj javnosti spekulira se da je upravo na ovu Banku mislio potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, kada je nedavno najavio da će do kraja augusta biti razriješena afera u jednoj banci u Srbiji. 

NBS je 25. maja oduzela dozvolu za rad Agrobanci, u kojoj je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. 

Oduzeta dozvola

Kako su prinudni upravnici i NBS ocijenili da aktivnosti koje su provedene u toku prinudne uprave nisu i pored određenih rezultata poboljšale finansijsko stanje u Agrobanci, Centralna banka je utvrdila da su ispunjeni propisani uslovi i oduzela joj dozvolu za rad.

Nova Agrobanka, čiji je jedini vlasnik Agencija za osiguranje depozita, odnosno država, osnovana je radi prijenosa svih obaveza i dijela potraživanja Agrobanke na tu banku. 

Rješenjem Privrednog suda u Beogradu u junu je otvoren stečajni postupak nad Agrobankom.

Predsjednik Izvršnog odbora Nove Agrobanke i nekadašnji prinudni upravnik Agrobanke Milorad Džambić izjavio je u srijedu kako su neosnovane tvrdnje da je prinudna uprava u toj Banci napravila gubitak od 300 miliona eura.

Džambić je istakao da je apsolutno nemoguće da prinudna uprava za dva dana, od 29. decembra 2011. kada je uvedena do kraja te godine napravi toliki gubitak u Agrobanci, ali nije želio detaljnije komentirati tvrdnje Antonića, prenosi Tanjug.

Prije uvođenja prinudne prinudne uprave, Antonić je pet godina rukovodio Agrobankom .

Izvor: Agencije