Vlasnik Saaba tuži General Motors

Spyker Cars traži tri milijarde dolara od General Motorsa (Reuters)

Vlasnik bankrotiranog švedskog proizvođača automobila Saab zatražio je odštetu od tri milijarde dolara u tužbi protiv bivšeg partnera, američke kompanije General Motors (GM).

Holandska kompanija Spyker Cars optužuje GM da je izazvao bankrot Saaba miješanjem u pregovore o potencijalnoj prodaji posustale firme. 

Saab je pregovarao sa kineskim Zhejiang Youngman Lotusom, ali je u decembru proglasio bankrot, pošto su pregovori propali. GM, koji je tada bio vlasnik dijela Saaba, nije želio da kineska kompanija dobije pristup tehnološkim licencama ove firme. 

“Nije bilo potrebe da GM da svoju saglasnost, ali su oni ipak javno izrazili svoj stav. Zloupotrijebili su svoj položaj kako bi nas prinudili da bankrotiramo”, izjavio je direktor Spykera Victor Muller.

Spyker je u ponedjeljak podnio tužbu pred Sudom u američkoj saveznoj državi Michigan. 

GM ‘gurao Saab u bankrot’

Kompanija u saopćenju navodi da je GM svojim potezima želio da gurne Saab u bankrot i da je spriječio švedskog proizvođača da kroz posao sa kineskom kompanijom izvrši restruktuiranje i ostane solventan. 

GM ima 20 dana da se izjasni o tužbi. Američki gigant kupio je 50 posto Saaba i upravljačku poziciju 1989. godine, a 2000. godine je postao njegov potpuni vlasnik. 

Saab je bio na vrhuncu 2006. godine, kada je prodao 133.000 automobila, ali je potom uslijedio pad na 93.000 automobila 2008. godine i samo 27.000 automobila 2009. godine. 

GM je i sam proglasio kontrolirani bankrot tokom globalne finansijske krize i izvršio restruktuiranje u okviru kojeg je prodao dio svoje imovine. 

Američka firma je prodala Saab 2010. godine holandskom proizvođaču luksuznih sportskih automobila Spyker, ali je GM ostao akcionar u švedskoj kompaniji i njen najveći snabdjevač dijelovima i motorima. 

Imovina bankrotiranog Saaba u junu je prodata kinesko-švedskoj investicionoj grupaciji National Electric Vehicle Sweden (NEVS), koja želi pretvoriti ovu kompaniju u proizvođača električnih automobila.

Izvor: Agencije