Moody's: Snižen kreditni rejting Slovenije

Zbog očekivanog rasta kamata na obveznice, međunarodno finansijsko tržište za Sloveniju je manje dostupno (Al Jazeera)
Zbog očekivanog rasta kamata na obveznice, međunarodno finansijsko tržište za Sloveniju je manje dostupno (Al Jazeera)

Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Slovenije za tri stepena, s A2 na Baa2, na samo dvije razine iznad bezvrijednog statusa, prenijeli su u petak slovenski mediji.

Tako sniženu ocjenu, uz negativne izglede, Moody's obrazlaže poteškoćama s kojima se suočavaju slovenske banke, te rizicima koji iz međunarodnog okruženja prijete privredi koja je vrlo ovisna o izvozu.

“Slabljenje makroekonomskog okruženja pojačava rizike, pa postoji mogućnost da će Sloveniji biti potrebna međunarodna pomoć”, navodi Moody's.

Kratkoročno zaduživanje

Zbog očekivanog rasta kamata na obveznice, međunarodno finansijsko tržište za Sloveniju je manje dostupno, pa je prisiljena oslanjati se na skuplje kratkoročno zaduživanje.

Moody's ističe i to da prijete rizici po slovenski financijski sistem, s obzirom da bi trebalo dokapitalizirati banke, kojima raste iznos nenaplativih kredita.

Moody's procjenjuje da bi dokapitalizacija triju vodećih slovenskih banaka – Nove ljubljanske banke (NLB), Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i Abanke – mogla dosegnuti i do osam posto slovenskog bruto domaćeg proizvoda.

Moody's je prije sedam dana dodatno snizio njihove rejtinge, NLB-a za tri razine, a NKBM-a i Abanke za četiri razine.

Izvor: Agencije


Povezane

EU spor oko Ljubljanske banke vidi „kao bilateralno pitanje između Slovenije i Hrvatske”, kazao glasnogovornik povjerenika za proširenje Peter Stano.

23 Jul 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO