Veći gubici u španskoj krizi od očekivanih

Recesija se u Španiji produbljuje, pokazali su novi objavljeni zvanični podaci.

Pored toga, pokazali su i da je ona počela prije te da je donijela veće gubitke nego što se ranije mislilo.

Sve je više primjera koji to potvrđuju.

Legendarni španski maloprodajni lanac El Korte Ingles zapao je u ogromne probleme.

Posljednji podaci govore o dramatičnom padu prodaje, a kompanija se novom taktikom pokušava izvući iz najveće krize u koju je zapala.

Snižene cijene

Nekada je Španija kupovnu moć i zdravlje ekonomije mjerila po najstarijoj robnoj kući El Korte Ingles.

Ali, ekonomska kriza i nezaposlenost od 25 posto njene vjerne i dobrostojeće klijente poslala je u druge prodavnice u potrazi za povoljnijim cijenama.

Ova prestižna kompanija, koja je i najveći poslodavac u zemlji, nikad nije ulazila u cijenovni rat s konkurentima, no sada je uradila nezamislimo – snizila je cijene.

No, domaći kupci su nezadovoljni.

“Mislim da ovo nije dovoljno. Postoje ljudi koji traže nešto više od ponude ‘dobiješ dva – platiš jedan’. Ako im se odjeća ne sviđa, zaboravit će na ponudu i otići negdje drugo gdje su cijene pristupačnije”, smatra David Gonzalez.

“Nemoguće je da u ovoj situaciji oni mogu više prodavati. Pogotovo što nije istina da su toliko snizili cijene”, tvrdi Angela Gallardo.

El Korte Ingles 1930. godine bila je mala krojačka radnja koja je prerasla u poslovno carstvo.

U svom portfoliju ima nekretnine, parkinge, robne kuće, namještaj, supermarkete, putne agencije, dizajnerske kuće, slušne aparate…

No, marketinška ofanziva konkurenata i kriza u 2011. godini rezultirali su padom prometa El Kortea čak 3,9 posto, na 15,8 milijardi eura.

Uprkos tome, i dalje je najvrijednija kompanija.

Analitičar Carlos Hernandez kaže: “Već pet godina nalazimo se u krizi i kompanija očito sve više počinje osjećati njene posljedice. Ako pogledamo brojke El Kortea u posljednjih pet godina, vidimo da je prodaja pala 12 posto. Što je više nego kod konkurencije.”

S obzirom na to da Španci imaju sve manje novca, El Corte sada pokušava privući i bogate klijente: u svojoj ponudi nudi i luksuzne brandove poput Chirstiana Diora, Yves Saint Laurent, Prade i Cartiera.

No, ciljana skupina su im i strani turisti, poput Japanaca, Kineza i Rusa, nudeći im kartice sa 10 posto popusta.

Vjerni svojoj filozofiji

“Kako bi se izborili s ovom situacijom, u kojoj svi konkurenti snižavaju cijene, i oni se također moraju prilagoditi tome, ali istovremeno moraju ostati vjerni svojoj filozofiji. Stoga smatram da rade pravu stavr i snižavaju cijene, pogotovo u supermarketima, kako bi bili konkurentniji”, kaže Hernandez.

Dužnička kriza u eurozoni bacila je Španiju na koljena, koja sve dublje tone u recesiju, a potrošnja pada već drugu godinu zaredom.

El Korte Ingles pokušava se prilagoditi novoj situaciji.

Do sada je bila najvrijednija španska kompanija, koja je najviše uplaćivala u državnu kasu, no pitanje je vremena kada će primat na tržištu preuzeti Inditex, odnosno dobro poznata Zara.

Izvor: Al Jazeera