Strahovanja u Madridu od bankrota Katalonije

Bankrot Katalonije gotovo sigurno bi značio i bankrot Španije. Stoga su Katalonci uvjereni da će pomoć iz Madrida stići na vrijeme.

Glasnogovornik Vlade Katalonije Francesc Homs izjavio je da je pomoć toj regiji potrebna kako bi pokrili rupe u budžetu i servisirali javni dug.

Za te svrhe Vlada iz Madrida je već ranije osigurala fond od 18 milijardi eura, iz kojeg se sredstva dijele za svih 17 regija.

Bez posebnih uvjeta

 “Mi želimo osigurati pet milijardi i 23 miliona eura. Ta brojka je svakako uključena u budžet kao odobreni deficit i servisiranje predviđenog duga kojeg ćemo napraviti do kraja godine”, rekao je Homs.

Regija neće prihvatiti nikakve posebne političke uvjete za ovu pomoć.

“Ne znamo tačno koji su uvjeti zaduživanja, ali naš cilj jeste ispuniti ciljeve postavljene od španske Vlade glede budžetskog deficita. Radi se o likvidnosti od danas do kraja godine. Budući da smo usred realizacije mjera štednje, to bi trebao biti isti scenario i za ovaj paket pomoći. Niko se ne bi usudio mijenjati uvjete i zloupotrijebiti trenutnu situaciju nametanjem novih, naručito političkih”, govori Homs.

Kataloncima je ubrzo stigao odgovor iz Madrida.

“Pomoći ćemo Kataloniji, kao što smo pomogli i ostalim autonomnim regijama. Ono što je važno jeste da svi, počevši od španske Vlade, zajednica i gradova, smanje deficite i dugove koji su nas doveli do ogromnog javnog deficita. Mnogo puta sam već ponovio, ali ne možemo trošiti ono što nemamo”, kazao je Mariano Rajoy, premijer Španije.

Ekonomske neprilike koje su pogodile Kataloniju ponovno su aktualizirale priču o nezavisnosti ove regije, odnosno njenog otcjepljenja od Španije.

“Mislim da spašavanje koje moramo tražiti jeste nezavisnost Katalonije. Ne možemo davati Španiji 20 milijardi eura godišnje, a da ne dobijemo ni centa zauzvrat. Jedino rješenje za nas je nezavisnost. Dok god smo zavisni možemo tražiti pomoć koliko god hoćemo, ali to je samo kratkoročno rješenje”, smatra Manel Noia, stanovnik Barselone.

Obustavljene subvencije

No, Španija bez Katalonije bi bila u još većim problemima, upravo zbog velike ekonomske zavisnosti ostatka države od te sjeveroistočne regije, smatra Francesc Granell, profesor ekonomije sa Univerziteta iz Barselone.

“Mi doprinosimo finansiranju Andaluzije, Ekstremadure i ostalih siromašnih regija Španije. Ustvari, Španija bez Katalonije nije održiva”, kaže on.

Katalonija je početkom ljeta bila prisiljena obustaviti subvencije bolnicama i ostalim socijalnim servisima.

Plate u javnom sektoru su smanjene, a investicije u infrastrukturu zaustavljene, sve u cilju stavljanja javnog duga pod kontrolu.

Još jedan korak ka tom cilju, kako najavljuju iz katalonske Vlade, jeste uvođenje nezavisne poreske agencije, za koju se nadaju da će je osnovati nekad u bližoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera