Samsung Appleu mora platiti milijardu dolara

Američka porota presudila je u petak da je južnokorejska kompanija Samsung kopirala ključna obilježja veoma popularnih uređaja iPhone i iPad, zbog čega američkoj informatičkoj kompaniji Apple mora platiti više od milijardu dolara odštete.

Presuda bi mogla dovesti do zabrane prodaje ključnih Samsungovih proizvoda i vjerovatno učvrstiti Appleovu dominaciju na rastućem tržištu mobilnog računarstva.

Porota suda u kalifornijskom San Joseu je manje od tri dana odlučivala o sedam Appleovih i pet Samsungovih tužbi za kršenje patentnih prava, što sugerira da je devet članova porote imalo malo teškoća u zaključivanju da je Samsung kopirao iPhone i iPad te određivanju odštete u iznosu od milijarde i 51 milion dolara.

Apple i Samsung, dvije kompanije koje prodaju više od polovine pametnih telefona i tablet računala na svijetu, proteklih su se godinu dana sudski sporili u nekoliko država oko patenata i dizajna njihovih proizvoda.

Tužba i protivtužba

Sud u južnokorejskom Seulu je ranije u petak presudio da su obje strane odgovorne za kršenje patentnih prava te je naložio Samsungu da zaustavi prodaju deset proizvoda, uključujući i mobitela Galaxy S II, dok je američkoj kompaniji zabranio prodaju četiri proizvoda, među kojima i iPhonea 4.

No, postupak u SAD-u, na najvećem i najutjecajnijem tehnološkom tržištu, smatra se najvažnijim.

Borba između dviju kompanija počela je lani, kada je Apple tužio Samsung u više država, optužujući južnokorejskog rivala za kopiranje uređaja iPhone i iPad, zbog čega je tražio 2,5 milijardi dolara odštete.

Samsung je odgovorio protutužbom.

Iako su veliki rivali, ove dvije kompanije istovremeno međusobno posluju u iznosu od pet milijardi dolara.

Apple je, naime, Samsungov najveći kupac za mikroprocesore i druge dijelove koje ugrađuje u svoje proizvode.

Američka porota je najveći dio augusta provela slušajući svjedočenja i ispitivanja dokaza u prepunoj saveznoj sudnici u San Jose, u blizini koje se nalazi Appleovo sjedište u Cupertinu.

Prije završnih riječi odvjetnika, porotnici su od sutkinje Lucy Koh 21. augusta primili pravne upute na 100 stranica.

Krenuli ‘prečicom’

Appleovi advokati optužili su južnokorejsku kompaniju da je krenula “prečicom”, nakon što je shvatila da ne može držati korak s američkim konkurentom.

“Samsungovci” su, s druge strane, osporavali Applu isključivo pravo na, naprimjer, geometrijski dizajn, kao što su pravouglovi sa zaobljenim uglovima.

Appleov odštetni zahtjev ocijenili su “smiješnim”, a porotu su upozorili da bi presuda u korist Applea mogla ugušiti konkurenciju i potrošačima smanjiti mogućnost izbora.

U junu ove godine holandski sud je presudio da Apple mora platiti odštetu Samsungu jer je neovlašteno iskoristio patent vezan uz način na koji se mobiteli, laptopi i tablet računala spajaju na internet.

Iznos odštete nije utvrđen, a bit će određen prema zaradi od prodaje iPhonea i iPada u Holandiji.

Apple je odnedavno najvrijednija kompanija na svijetu: svrgnuo je Microsoft, koji je to bio od 1999. godine.

Izvor: Agencije