Promjene cijena nekretnina u regiji

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, kvadrat stana u Podgorici je za oko 100 eura niži u odnosu na početak godine i trenutno iznosi nešto više od 1.000 eura, dok je u Budvi u stalnom porastu i košta 2.311 eura.

U Sarajevu prosječna cijena za stanove veličine od 30 do 50 kvadratnih metara je 784 eura.

Na tržištu Beograda prosječna cijena stana kupljenog na kredit sada iznosi 1.250 eura, gotovo 250 eura manje nego prošle godine.

U Zagrebu ona trenutno iznosi 1.782 eura.

Slovenska geodetska uprava procijenila je da je ove godine cijena kvadratnog metra stana u Ljubljani pala ispod 2.400 eura.

Makedonija je jedina država regije u kojoj kriza nije zaustavila građenje i gdje cijene nekretnina nisu padale.

To se posebno odnosi na centar Skoplja, gdje se cijena kvadrata kreće od 1.000 do 1.200 eura.

Zabrinutost u Hrvatskoj

Vedrana Likan, direktorica Colliers Internationala za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, prokomentirala je slučaj crnogorske marine Porto Montenegro, gdje cijena kvadratnog metra stana dostiže i 9.000 eura, a svi stanovi su prodati.

“Kada izdvojimo Porto Montenegro u odnosu na prosječne stanove, onda se vidi da su razlike ogromne. No, to je specifičan projekt i ono što njemu daje prednost je činjenica da je uz kvadrat povezana i kupoprodaja i samog veza u marini. Broj vezova širom Mediterana je ograničen, dok se povećava prodaja jahti i time potražnja za vezovima”, istakla je ona.

Najavljeni novi i veći porezi na stanove i vikendice u Hrvatskoj nisu samo zabrinuli vlasnike nekretnina u Hrvatskoj, već i desetine hiljada građana izvan nje.

Likan je pojasnila kako je riječ o novom segmentu, koji se odnosi na sekundarne nekretnine, odnosno na one nekretnine koje nisu stambene i neaktivna poljoprivreda zemljišta, te kako bi se trebalo regulirati tržište najma stanova.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO