Više vremena za Grčku nije rješenje

Eurozona je već došla do krajnjih limita u postizanju dogovora s Atinom prošle godine (EPA)

Grčki problemi su tako ozbiljni da ih neće riješiti ako joj se da više vremena da primijeni neophodne strukturne reforme i mjere štednje, izjavio je u četvrtak njemački ministar finansija Wolfgang Schauble.

“Više vremena nije rešenje za probleme”, rekao je on za radio SWR, prenosi AFP.

“Više vremena bi, da ne bude nesporazuma, značilo više novca”, a eurozona je već došla do krajnjih limita u postizanju dogovora s Atinom prošle godine, naveo je ministar.

Ne radi se o tome “da li ćemo biti više ili manje velikodušni”, već o pronalaženju načina da eurozona u cjelini povrati povjerenje finansijskih tržišta, napomenuo je Schauble.

Grčki premijer Antonis Samaras je u srijedu zatražio još vremena za provođenje mjera štednje i reformi, neophodnih za odobrenje nove tranše međunarodne pomoći Grčkoj.

‘Malo prostora’

“Mi samo želimo malo prostora da dođemo do daha, da ponovo pokrenemo privredu i povećamo prihode države”, istakao je Samaras u intervjuu listu Bild, ne navodeći preciznije o kojem vremenskom periodu je riječ.

“Više vremena ne znači automatski i više novca”, dodao je on.

U okviru dogovora o paketu međunarodne finansijske pomoći, Atina se obavezala da će skresati državnu potrošnju za blizu 11,5 milijardi eura u roku od dvije godine od 2013.

Spekulira se da Samaras želi zatražiti produženje tog perioda na četiri godine, u predstojećim razgovorima liderima Njemačke i Francuske.

Kašnjenje u primjeni reformi i mjera štednje je, međutim, izazvalo nestrpljenje kod Njemačke, čiji je doprinos paketima pomoći za prezadužene zemlje najveći, kao i kod ostalih članica zone eura.

Izvor: Agencije