Slabija prerađivačka aktivnost u eurozoni

Kompozitni PMI eurozone (koji uključuje industrijski i uslužni sektor) porastao je u augustu na 46,6 sa 46,5 posto iz jula

Prerađivačka aktivnost u eurozoni smanjena je u augustu sedmi mjesec zaredom, ali se pomjerila sa trogodišnjeg minimuma, pokazali su preliminarni podaci istraživačke firme Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI), važan pokazatelj ekonomske aktivnosti kojim je obuhvaćeno 3.000 firmi iz prerađivačkog sektora eurozone, porastao je u augustu na 45,3 sa julskih 44 poena, prenosi AFP.

Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na smanjenje sektorske aktivnosti.

Markit navodi da, iako je tempo pada aktivnosti nešto usporio od jula, ubrzao je u sektoru usluga, gdje je indeks pao na 47,5 sa 47,9 poena iz prethodnog mjeseca.

Smanjenje aktivnosti

Kompozitni PMI eurozone (koji uključuje industrijski i uslužni sektor) porastao je u augustu na 46,6 sa 46,5 posto iz jula.

Na nivou cijele eurozone zabilježeno je smanjenje aktivnosti, a tempo pada usporio je u Francuskoj, dok je, s druge strane, ubrzao u Njemačkoj.

Francuski PMI je ovog mjeseca porastao na 48,9 sa 47,9 poena iz jula, a njemački indeks pao je na 38-mjesečni minimum od 47 poena sa julskih 47,5.

Ekonomista Markita Rob Dobson naveo je da podaci iz jula i augusta ukazuju na to da će eurozona u trećem kvartalu evidentirati pad bruto društvenog proizvoda (BDP) od 0,5 do 0,6 posto, osim ako u septembru ne dođe do snažnijeg oporavka.

Izvor: Agencije