Opel smanjuje broj radnih sati

Kraće radno vrijeme bit će uvedeno i u pogonima i u upravi (Reuters)

Njemački proizvođač automobila Opel, posrnuli ogranak američkog diva General Motors, u četvrtak je objavio da će smanjiti broj radnih sati u dvije ključne tvornice zbog pada potražnje na evropskom tržištu.

“U dogovoru s radničkim vijećem i sindikatom metalaca IG Metall, Adam Opel će od septembra smanjiti broj radnih sati u tvornicama u Ruesselsheimu i Kaiserslauternu. Dogovoreno je da će od septembra do kraja godine broj radnih dana biti smanjen za 20”, navodi kompanija u saopćenju.

“Evropsko automobilsko tržište bilježi dramatičan pad”, objašnjavaju u Opelu.

“Slabija iskorištenost kapaciteta više se ne može nadoknaditi mjerama kao što je fleksibilno radno vrijeme”, rekao je šef kadrovske službe Holger Kimmes. “Rješenje za premošćivanje slabosti na tržištu jest manji broj radnih sati”, dodao je.

Čuvanje mjesta

Predsjednik radničkog vijeća Wolfgang Schaefer-Klug rekao je da bi se time “sačuvala radna mjesta” i “ublažile finansijske nevolje za zaposlenike” zahvaćene novom mjerom.

Kraće radno vrijeme bit će uvedeno i u pogonima i u upravi.

Opelov glavni pogon u Ruesselsheimu zapošljava 13.800 radnika, 3.500 u proizvodnji, 3.300 u upravi i 7.000 u projektnim uredima.

Pogon u Kaiserslauternu zapošljava 2.500 radnika.

“Broj radnih sati bit će smanjen za oko polovicu zaposlenika”, saopćeno je iz Opela.

Izvor: Agencije