Gubitak Qantasa 256 miliona dolara

Usporavanje rasta Qantasa je bilo očekivano zbog neizvjesnog globalnog ekonomskog okruženja (Reuters)

Australska aviokompanija Qantas je saopćila da je prvi put od privatizacije 1995. godine zabilježila godišnji neto gubitak, usljed viših cena goriva i rastućih gubitaka u njenom međunarodnom poslovanju.

Ta kompanija je u periodu od godinu dana, zaključno sa 30. junom 2012. godine, zabilježila neto gubitak od 244 miliona australskih dolara (256 miliona US dolara), u poređenju s neto profitom od 250 miliona australskih dolara iz prethodne godine.

Qantas je, također, otkazao porudžbine 35 Boeingovih letjelica tipa “dreamliner”, u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara.

Allan Joyce, izvršni direktor Qantasa, rekao je da je usporavanje rasta bilo očekivano zbog neizvjesnog globalnog ekonomskog okruženja.

Otkaz za 2.880 radnika

“Očigledno da smo suočeni s izuzetno teškim i neizvjesnim trgovinskim uslovima u Velikoj Britaniji, Evropi i SAD-u”, kazao je on.

Ti gubici su najviše posljedica sve većih gubitaka u međunarodnim operacijama, u kojima je zabilježen neto gubitak od 450 miliona australskih dolara.

Pored toga, kompanija je zbog rivalskih avioprevoznika izgubila veliki broj putnika, čime je umanjen njen udio na međunarodnom tržištu.

“Naš najveći izazov je Qantas International”, rekao je Joyce.

Qantas je već preduzeo mjere za prokretanje poslovanja te jedinice, planirajući ukidanje blizu 2.800 radnih mjesta, što je neophodno, te dodatno smanjivanje troškova.

Izvor: Agencije