Dogovorena finansijska pomoć MMF-a Egiptu

Christine Legarde s predsjednikom Egipta Mohamedom Mursijem (desno) tokom susreta (Anadolija)

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je da egipatski narod zaslužuje bolji životni standard i pravedno društvo i da se očekuje da će oni to i postići.

Ona je kazala da je MMF spreman pružiti pomoć ovoj zemlji.

Lagarde je za vrijeme službene posjete Kairu, nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem i premijerom Heshamom Qandilom, u pisanom saopćenju najavila pomoć Egiptu.

“MMF će biti uz Egipat na njegovom teškom putu oporavka. MMF je od samog početka prelaznog perioda bio uz nadležne u Egiptu i pružao tehničku podršku koju je tražila Vlada ove zemlje”, pojasnila je Legarde.

Ona je ukazala na značaj pomoći MMF-a u cilju ekonomskog napretka Egipta.

“Predstavnici vlasti tražili su od MMF-a finansijsku podršku koja bi pomogla ekonomski program razvoja u ovoj zemlji i koja bi bila svima korisna kako bi se formirali temelji ekonomskog napretka. Nastojimo što prije odgovoriti na ove zahtjeve. U septembru ove godine poslat ćemo ekipu naših stručnjaka koji će raditi na programima s nadležnima iz vlasti kako bi se dogovorio model finansijske pomoći MMF-a”, saopćila je Legarde.

Izvor: Agencije