Dioki: Caliskan osigurava avans za plate

Turski investitor će osigurati avans za isplatu plata radnicima (Pixsell)

Uprava hrvatskog Diokija objavila je u četvrtak da je turski investitor, kompanija Caliskan, potpisala dio dokumenata potrebnih za pokretanje procedure izdavanja bankovne garancije, a kojom se omogućuje plaćanje avansa za isplatu zaostalih plata radnicima Diokija i Dina-Petrokemije.

Preostala dokumentacija nužna za zaključenje ove transakcije u postupku je usuglašavanja i prikupljanja očitovanja investitora i njegovih pravnih savjetnika, te se potpis očekuje idućih dana, zaključuje se u saopćenju Uprave Diokija.

Komentirajući  informaciju da je turski investitor potpisao dio dokumenata koji omogućuje uplatu avansa od pet miliona eura koji će poslužiti za isplatu zaostalih plata radnicima Diokija i Dine, predsjednik Nadzornog odbora Diokija, ujedno i predstavnik radnika u tom tijelu, Zdravko Rumenović, kazao je kako je to na tragu i nastavak dogovorenog hodograma u cijelom procesu.

Plan restrukturiranja

Očekuje da to znači i da će se plate radnicima Diokija i Dine i isplatiti  do sredine iduće sedmice, te da slijedi i plan restrukturiranja.

Isplatu zaostalih plata do tog roka očekuje i potpredsjednik Sindikata Dina-Petrokemije Predrag Mihaljević.

Smatra i da u vezi s potpisivanjem preostalih dokumenata ne bi trebalo biti problem,a te ističe da je sve što je sindikat činio, među ostalim da se izbjegne stečaj Dine, bilo usmjereno jednom cilju, spašavanju radnih mjesta.

No, svjesni smo da se sada ostvaruje samo prva faza do postizanja cilja, jer nam najteži dio tek predstoji, rekao je Mihaljević, objašnjavajući da postrojenja Dine stoje već duže vrijeme i da je u razdoblju neisplate plata došlo do odljeva dijela kadrova. Dio proizvodnih postrojenja moći će početi raditi bez većih problema, a kod nekih pomoćnih postrojenja trebat će uložiti dodatne napore, napominje Mihaljević.

Radnici Dine prošle su sedmice na sat vremena zatvorili Krčki most, jer devet mjeseci nisu dobili plate, a dolaze na posao kako postrojenja s blizu 900 tona opasnih hemikalija ne bi ostala bez nadzora.

Izvor: Al Jazeera i agencije