Upozorenje o novoj recesiji u SAD-u

Ako se ne dogovore republikanci i demokrati, SAD očekuje recesija u 2013. (EPA)

Nova recesija u Sjedinjenim Američkim Državama veoma je vjerovatna ukoliko se nastavi spor oko poreza i budžetske štednje između demokrata i republikanaca, navodi se u najnovijoj prognozi nepristrasnog američkog Kongresnog ureda za budžet (CBO).

CBO u redovnom godišnjem izvještaju navodi da će dozvoljavanje da deceniju stara poreska smanjenja isteknu, kao i oštra budžetska štednja do koje će doći u januaru ako se nešto ne preduzme, “dovesti do ekonomskih uslova u 2013. koji će se moći smatrati recesijom”.

Ukoliko dođe do toga, američka privreda bi potonula za 0,5 posto, što je lošija prognoza od one koju je CBO iznio ranije ove godine, kada je, prema istom scenariju, predviđao blagi privredni rast.

Porast nezaposlenosti

Nezaposlenost će skočiti na blizu devet posto do kraja sljedeće godine, ako rješenja ne budu pronađena, navode analitičari.

Najnovije upozorenje CBO-a dolazi uoči predsjedničkih i kongresnih izbora, a ni predsjednik Barack Obama ni republikanci u Kongresu nisu pokazali da su spremni popustiti u dugotrajnoj bici oko poreza, štednje i budžeta. Letargična ekonomija i ogroman javni deficit glavne su teme razdora u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Obama želi da obnovi poreska smanjenja koja su na isteku, za sve osim za pojedince koji zarađuju preko 200.000 dolara godišnje i parove koji zarađuju preko 250.000. Republikanci zahtijevaju da sve poreske olakšice budu produžene. Dvije strane ne napreduju ni u pregovorima o tome kako da se spriječi da masovna budžetska štednja stupi na snagu.

Automatsko rezanje budžeta omogućeno je nakon prošlogodišnjeg neuspjeha zakonodavaca da se slože oko smanjenja javnog duga.

Privreda posrće

Ako bi poreske olakšice nastavile da se primjenjuju i ako bi bilo spriječeno da budžetska štednja stupi na snagu, deficit bi sljedeće godine iznosio nešto iznad bilion dolara. U suprotnom, manjak bi iznosio 641 milijardi dolara, čime bi skoro 400 milijardi bilo isisano iz američke privrede, koja već posrće.

Iako bi nastavak poreskih olakšanja i blokiranje mjera štednje proizveli veći ekonomski rast u naredne dvije godine, “na duži rok bi smanjilo proizvodnju i prihode, što znači da to nije održivo”, upozorava CBO.

Ured za 2012. predviđa javni deficit od 1,1 bilion dolara, što je četvrta uzastopna godina da deficit premašuje bilion dolara.

CBO, također, prognozira da će se američka ekonomija samo skromno oporaviti do kraja godine, uz godišnju stopu rasta od 2,25 posto.

Izvor: Agencije