Nova suša pogodila centralnu Rusiju

Drugi put u tri godine, centralnu Rusiju pogodila je suša. Povećan izvoz pšenice i što manji uvoz hrane plan je koji ova zemlja neće moći provesti kako je zamislila.

Ruski poljoprivrednici ne znaju hoće li se i koliko njihov rad isplatiti. Žetva pšenice je u toku u planinama Urala, ali veoma toplo ljeto nakon hladne zime i suhog proljeća, skoro da su uništili njihove usjeve.

“Pogledajte sami, klasje je samo 30 centimetara visoko. To je prenisko, pa je i prihod 400, uz Božju pomoć 500 kila po hektaru”, kaže Vladimir Semyonov sa Poljoprivrednog odjela distrikta Chebarkul.

Stočna hrana

Postoji bojazan da će sva pšenica odavde biti upotrijebljena za hranjenje stoke u Rusiji, umjesto da bude izvezena ili iskorištena za sjeme sljedeće godine. Neki prognoziraju da će ukupan prinos od žetve iznositi 45 miliona tona pšenice, što je manje od polovine u odnosu na prošlu godinu. No, situacija još uvijek nije zabrinjavajuća, tvrde stručnjaci.

“Izgleda kao da će ruska proizvodnja propasti, ali u kojoj mjeri, još uvijek ne znamo. Ruski ministar poljoprivrede nas razuvjerava i tvrdi da bi 12 miliona tona trebalo biti dostupno za izvoz, ali sačekajmo da vidimo kako će se situacija razvijati”, kazao je David Hallam iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.

Rusija važi za drugog najvećeg svjetskog izvoznika pšenice, poslije Sjedinjenih Američkih Država. Suša je utjecala i na druge zemlje, od Indije do SAD-a i dovela do globalnog poskupljenja pšenice na svjetskom tržištu.

Izvor: Agencije